15-20 gündür üreticinin Şeker Fabrikası’na pancar teslimine başladığını söyleyen Çelikoğlu, taban fiyatını halen bilmediklerini açıkladı. Çelikoğlu, “Güzel bir açılış yaptık ama arkası güzel gelmedi. Geçen yıl bin 400 liraya teslim ettiğimiz pancarı bu sene kaç liraya teslim edeceğiz bilmiyoruz. Bir söylenti var bin 800 lira taban fiyatı açıklanacak şeklinde. Biz bu fiyatın bize yetmediğini, yetmeyeceğini; maliyetlerin, girdilerin yüzde 80’lerde olduğu bir dönemde bu fiyatın bizi kurtarmadığını yetkililere, Ankara’ya ve buradaki fabrikamıza söyledik. Ama şu ana kadar devletten biz taban fiyat açıklaması gelmedi. Büyük bir merakla bekliyoruz.” dedi.

Üniversitelerdeki özel güvenliklere eğitim Üniversitelerdeki özel güvenliklere eğitim

Biz Küsersek Vatandaş Tüketecek Şeker Arar

Taban fiyat açıklamasının geç kalmasının nedenini bilmediklerini belirten Çelikoğlu, Şeker Fabrikası’nın tek alıcı olmasından dolayı ne fiyat belirlenirse belirlensin pancarı vermek durumunda olduklarını söyledi. Kendilerini tatmin edecek bir fiyatın belirlenmemesine yönelik de konuşan Çelikoğlu, “Türkiye’deki şeker endüstrisi 2 yıl önce yaşadığı sıkıntıyı yine yaşayacak. 2 yıl önce Türkiye’de şeker yoktu, ithal ettik. Yine şeker ithal eder duruma geliriz. Bu çiftçiyi küstürmemek lazım. Biz şeker fabrikalarına küsmüştük, yeni barıştık. Yine küsersek millet şeker arar.” şeklinde konuştu.

Eskişehir bölgesi için pancardaki şeker oranının düşük çıktığının da altını çizen Çelikoğlu, “Biz 14 polar şekeri 2 bin 200 liranın altındaki bir rakamı kabul etmeyeceğiz. Devletin kabul ettiği polar oranı 16 ama biz bunun Eskişehir farikasına özel olarak 14’e indirilmesi gerektiğini savunuyoruz, her platformda söylüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Nakliye Ücretlerini Kabul Etmiyoruz

Nakliye ücretlerine yönelik de sorun yaşadıklarını söyleyen Çelikoğlu, “Geçen yılın fiyatların üzerine Şeker Fabrikaları, Türk şeker yüzde 35 zam verdi nakliye ücretlerimize. Bu işi yapan Eskişehir’de 5 tane ropacı var. Arkasında kamyonları var. Bu kamyoncu, nakliyeci arkadaşlar fiyatı kabul etmiyorlar. Çiftçiden araba başı bin 500 lira fark istiyorlar. Aldıkları fiyatın üzerine çiftçinin cebinden para istiyorlar. Biz de bunu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz.” diyerek tepki gösterdi.

Kamyoncuların Esiri Olmayacağız

Nakliye ücretleri konusunda anlaşma sağlanamaması durumunda ise köy bazında imece usulü yapacaklarını söyleyen Çelikoğlu, “Bugün kimin pancarı çekilirse hepimiz ona yardımlaşmaya gideceğiz. Dışarıdan kamyon bulacağız, burada bu işi yapan kamyoncuların esiri olmayacağız. Gerekirse başka firmalarla anlaşıp sıkıntımızı çözeceğiz. Çünkü çiftçinin kamyon başı bin 500 lira verecek parası yok.”