Siyaset

 Şiddetin her türüne karşıyız

Abone Ol

 AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, TBMM’de konuşması öncesi Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in canice katledilmesine ilişkin de açıklamada bulundu. Bunun bir insanlık suçu olduğunu ve hep birlikte bu şiddetin karşısında durulması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Günay “Kadına, aile bireylerine, insana, canlıya karşı işlenen her tür şiddete karşıyız. Şiddet toplumsal bir sorundur, bunun tek tarafı yoktur. Tüm toplum olarak yani siyasetçisi, bürokratı, STK’ları işbirliği içinde bu sorunu çözmeye çalışmalıyız. Aile içi şiddete maruz kalanlar temelde kadınlar, çocuklar, engelliler ve yaşlılar olmaktadır. Ancak hedef, büyük çoğunlukla kadınlar oluyor. Erkek kadın üzerinde bir sahiplik duygusuna kapılıyor ve bu şiddete zemin hazırlıyor. Hiç bir insanın başka bir insan üzerinde sahiplik hakkı yoktur. Kadınlarımızın vahşice hayatlarına son veriliyor, sakat bırakılıyor, hayatları karartılıyor. Hiç bir kimsenin bunu yapmaya hakkı yok.” Şeklinde açıklamada bulundu.

Prof. Dr. Günay TBMM konuşması sonrası yaptığı açıklamada da ayrıca, “Şiddetin türlerini de unutmayalım. Bir çok kişi fiziksel, cinsel, ekonomik veya psikolojik şiddete maruz kalıyor. Özgecan, Emine, Şule ve en son Pınar. Bu yavrularımız veya kadınlarımız birer isim veya istatistik değil, birer insan ve onlarla yıkılan aileleri var.” şeklinde konuştu.

AİLE İÇİ ŞİDDET TOPLUMSAL BİR SORUN

Aile içi şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu dile getiren Prof. Dr. Günay, “Aile içi şiddet ne yazıkki her yaşta, toplumda, eğitim düzeyinde ve sosyoekonomik grupta meydana gelebiliyor, mağdurlar baskı altında tutulabiliyor, haklarını arayamıyorlar. Ne yazıkki en son Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bile tanık olduk. Şiddet ve şiddetin yarattığı korku normal aile üzerinde yıkıcı etki yapıyor, yaşanan şiddet özellikle kadını ve çocuğu etkiliyor, tüm aile üyelerinde fiziksel ve duygusal hasarlara neden oluyor. Ne yazıkki aile içi şiddeti yaşayan, tanık olan çocuklar bu şekilde yetiştiklerinde kendileri de şiddete eğilimli oluyorlar.”

ÖNLEYİCİ UYGULAMALARI BİLMELİ VE PAYLAŞMALIYIZ

Aile içi şiddete karşı geliştirilen uygulamaları açıklamasında hatırlatan Günay, “Tekrarlamak istiyorum. Kadınlarımız KADES Şiddet İhbar Mobil Uygulamasını mutlaka indirin. Şiddete maruz kalındığında ya da risk altındayken Valilik-Kaymakamlık, Polis Merkezi, Jandarma Karakolu, Cumhuriyet Başsavcılığı veya Aile Mahkemesi Hâkimliği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulabilir. ALO 155 Polis İmdat, ALO 156 Jandarma İmdat, 7/24 ücretsiz hizmet veren ALO183 Sosyal Destek Hattı, 112 ACİL Çağrı Merkezi, GELİNCİK HATTI 444 43 06 hatları arayabilirler. Aile içi şiddeti eğitimle yeneceğiz ama bu bir süreç ve bu süreçte de kadınlarımızı koruyabilecek uygulamaları da bilmemiz ve paylaşmamız gerek.” Şeklinde konuştu.