Siyaset

Sivrihisar’da Sakarya Nehri Kurudu, Çiftçiler Mağdur Oldu!

Eskişehir’in Çifteler ilçesinde doğup Sivrihisar ilçe sınırlarından geçen Sakarya Nehri'nin kuruması, bölgede sulu tarım yapan kırsal mahallelerde büyük zarara yol açtı.

Abone Ol

Eskişehir’in Çifteler ilçesinde doğup Sivrihisar ilçe sınırlarından geçen Sakarya Nehri'nin kuruması, bölgede sulu tarım yapan kırsal mahallelerde büyük zarara yol açtı. Son 50 yılın en sıcak yaz mevsiminin yaşandığı bölgede, su tüketiminin artması, çok sayıda derin kuyunun açılması, sulama alanlarının genişlemesi ve su dağıtımındaki adaletsizlik, nehrin Sivrihisar sınırlarında tamamen kurumasına neden oldu.

Sakarya Nehri’nin kurumasıyla birlikte, Sivrihisar ilçesindeki mısır, ayçiçeği ve kabak çekirdeği gibi sulu tarım ürünleri zarar gördü. Ayrıca, nehir içinde yaşayan binlerce balık ve su hayvanının ölmesi de bölge halkını derinden etkiledi.

İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş, bu durumun çiftçiler ve ülke ekonomisi açısından büyük bir felaket olduğunu vurgulayarak, "Çiftçilerimizin alın teriyle yetiştirdiği ürünlerin kuruması, hem çiftçimize hem de ülke tarımına ve ekonomisine yapılan en büyük kötülüktür," dedi.

Toptaş, Devlet Su İşleri'nin bölgedeki denetimlerini artırması, derin kuyuların sınırlandırılması, sulamanın kısıtlanması ve nehir suyunun adil bir şekilde dağıtılması gerektiğini belirterek, "Çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için acil tedbirler alınmalıdır," diye ekledi.