Yorucu bir o kadar da zorlu bir seçim süreci yaşandı.
Türkiye’de olduğu gibi Eskişehir’de de ezici bir şekilde CHP kazandı. Daha önce 4 olan ilçe sayısını 6’ya çıkardı. Sürpriz bir şekilde Han’ı AK Partiye kaptırdı.
AK Parti’nin ise 6 olan ilçe sayısı 4’e düştü.
MHP Çifteleri kaybederken, Günyüzü’nü BBP kazandı.
Mihalıççık DSP’de kaldı.
Büyükşehir’de Ayşe Ünlüce 13,18 yüzdelik oy farkına göre 71 bin 235,
Tepebaşı’nda Ahmet Ataç 16.23 yüzdelik oy farkı ile 36 bin 383, Kazım Kurt ise; 8.97’lik yüzdelik oya karşılık 21. 856 fark attı.
CHP belediyeciliği bir kez daha tescillenirken örgüt olarak başarılı bir süreç yürütüldü. Siyaset sahnesine yeni giren Talat Yalaz da parlayan yıldız oldu.
Özetle; AK Parti’de büyük bir hezimet yaşanmıştır.
Bu hezimetin sorumlusu İl Başkanı Gürhan Albayrak, Süleyman Reyhan, ilçe başkanları, milletvekilleri dahil, parti teşkilatının tümüdür. Benim gözlemlediğim kadarıyla Hatipoğlu, çoğu zaman merkez ilçe başkanlarını da önemsemeden kendi ekibiyle tek kişilik bir kampanya yürüttü, hatta parti örgütünün de çalışmalarda pek yer almadığını düşünüyorum.
Seçim üstü il başkanını görevden aldırılması gibi belirlenen adayların doğru olmadığını da gördük. Adayların belirlenmesinde kim ya da kimler etkili olduysa onlar da sorumludur.
Aday seçimindeki yanlış büyükşehir ve merkez ilçeler dışında belki de Sivrihisar ile Beylikova’nın da kaybedilmesine neden oldu.
Bu seçimde en net söylenebilecek şey; Sivrihisar’da güzel işlere imza atan Hamid Yüzügüllü’nün partinin harcanan ismi olmasıdır.
Nebi Hatipoğlu seçim sürecinde yapılabilecek her şeyi, tüm çalışmayı yaptı. Ekibiyle birlikte iyi de bir seçim süreci götürdü. Türkiye’deki mevcut konjonktör ile İYİ Parti’den AK Parti’ye geçişinin hemen arkasından adaylığının hızlıca açıklanması, insanların daha bu yeni duruma alışamadan yeni bir şeyle karşılaşmasına neden oldu ve bu da aradaki farkın açılmasına neden oldu.
Seçim sürecinde ayakları yere basmayan adaylar da oldu. Havalarından yanlarına yaklaşılmayan adayların, aldıkları oy kadar cürümleri olduğunu gördük.
Eskişehir özelinde CHP, AK Parti, İYİ Parti, Zafer Partisi, YRP’nin dışındakilerin tabela partisi olduğu bir kez daha tescillendi.
Bağımsız adaylara akrabalarının bile oy vermediğinin ortaya çıkması ise kendileri açısından ayrı bir üzücü tablo oldu.
Büyük Birlik Partisi belediye başkanı adayı çıkarmadığı Odunpazarı'nda belediye meclis üyeliği için aday olan Özbek Örs'ün çalışması da takdire şayandı. Hatırı sayılır oy alarak belediye başkanı çıkartan Yeniden Refah'ın hemen ardında oy almayı başardı. Dik duruşu ile takdir topladı.
Türkiye’de halk AK Parti’ye sarı kart gösterdi.
Türkiye’nin yarıdan çok az fazla bir oyunu alarak iktidara gelen AK Parti, ANAP’ın zamanında yaşadığına benzer bir şekilde halkın taleplerini ciddiye almayarak, kendi yankı odalarında iktidar körlüğü ile vatandaştan giderek uzaklaşmanın sonucunu yaşadılar. Dolayısıyla Türkiye genelinde halkın yükselen tepkisi Eskişehir’de de AK Parti’nin beklenenden daha büyük bir oy farkı ile kaybetmesine neden oldu.