Sağlık Haberleri

Suda Doğum Tercih Edenlerin Sayısı Artıyor

Abone Ol

Bebek sahibi olmak pek çok kadın ve erkek için aile olmanın temelidir. Çeşitli nedenlerle bebek sahibi olamayan çiftler farklı tedavi yöntemlerine başvurarak bebek sahibi olmaya çalışırlar. Bu nedenle tüp bebek İstanbul ve diğer illerimizde büyük ilgi gören prosedürlerden biridir. Hamilelik süreciyle birlikte anne adayları “Hangi doğum yöntemi daha sağlıklı?” sorusunun yanıtını aramaya başlarlar. Son yılların popüler doğum yöntemi olan suda doğum İstanbul ve pek çok ilimizde giderek daha sık tercih edilmektedir. Siz de tüp bebek tedavisi ve suda doğum hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Özlem Aras ile iletişime geçebilirsiniz.

Suda doğum özellikle son 30 yılda ülkemizde ve dünya genelinde sıklıkla uygulanan bir doğum yöntemi olma özelliğine sahiptir. Suda doğum alternatif bir doğum yöntemidir. Temelde doğum sürecine uygun olarak tasarlanan ve içi sıcak suyla dolu bir küvet içinde gerçekleştirilen bir doğum yöntemi şeklinde tanımlanabilir. Suda doğum prosedürünün başlangıcında özel küvet, 34 ila 36 derece sıcaklığında suyla doldurulur. Anne adayı dikkatlice suyun içine alınır. Böylece anne adayının kaslarının gevşemesi ve stres seviyesinde azalma sağlanması hedeflenir. Böylece anne adayının doğum sancıları ve doğuma ilişkin kaygıları azaltılabilir.

Suda doğum ünitesi olarak da bilinen hidroterapi eşliğinde travay içinde gerçekleştirilen suda doğum sürecinde bir yandan anne adayı rahatlatılarak normal doğum sürecinin daha konforlu bir hale gelmesi sağlanır. Diğer yandan anne karnında 9 ay boyunca suda hayatını sürdüren bebeğin doğumla birlikte dünyaya adapte olma süreci kolaylaştırılır.

Suda doğum ilk kez 1805 yılında Fransa’da uygulanmıştır. Suda doğum sırasında birtakım özel teknikler kullanılması yoluyla anne adayının kaslarının gevşetilmesi ve rahatlaması amaçlanır. Suda doğum sürecinde hastanın konforunun sağlanması ve mümkün olduğunca az ağrı hissedilmesi için en önemli etkenlerden biri suyun sıcaklık derecesidir. Suda doğum prosedürü ile anne çok daha kolay bir doğum süreci yaşar ve daha az travma ile karşı karşıya kalır.

Suda Doğum Nedir? Nasıl Yapılır?

Bebeklerin dünyaya geldiği doğum anı, pek çok anne tarafından hayatlarının en özel ve unutulmaz anı olarak tanımlanır. Bu anı unutulmaz kılmak ve bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucağına almak için anne adayları doğumun konforlu bir süreç olmasını iter. Suda doğum, anne adayının doğum sırasındaki konforunu artırma amacıyla uygulanabilecek yöntemlerin başında gelir. Anne adayları ve bebek için en güvenli ve konforlu yöntemlerden biri olarak kabul edilen suda doğum, su dolu özel bir küvette gerçekleştirilir. Anne adayı doğum sürecinin en aktif ve ağrılı dönemlerini suyun içerisinde geçirdiği için daha az ağrı hisseder. Bebek suyun içerisine doğduktan sonra dışarı çıkarılarak annesinin kucağına verilir.

Anne adaylarının gebelik ve doğum süreciyle ilgili kaygılar yaşaması son derece sık rastlanan bir durumdur. Sağladığı konfor sayesinde suda doğum anne adayının doğumla ilgili kaygılarının azaltılmasında önemli bir rol üstlenir. Suda doğum sırasında anne adayı belirli sıcaklıkta suyun içerisinde bulunur. Suyun sıcaklığının etkisiyle kan akış hızının artması ve vajinal kasların rahatlaması sağlanır. Yaşanan rahatlama sayesinde kaslar daha rahat kasılır. Böylece vajina yırtılması başta olmak üzere doğum sırasında karşı karşıya kalınabilecek pek çok farklı olumsuzluğun gerçekleşmesi riski azaltılır. Rahim içinde suda bulunan bebek, doğduğu an aynı sıcaklıkta suyun içine girince daha az ağlar, daha sakin olur ve dış dünyaya adaptasyonu kolaylaştırılır. Normal şartlar altında suda doğum anne ve bebek sağlığı açısından az riskli bir yöntemdir. Ancak suda doğum süreci mutlaka alanında uzman ve deneyimli bir ekip tarafından gerçekleştirilmelidir.

Suda Doğum Konforlu Bir Süreçtir

Suda doğum konusunda uygunluk kararı verilmesi için anne adayının ve bebeğin uygunluğu değerlendirilmelidir. Çoğul gebelikler ile 37 haftanın altındaki gebeliklerle suda doğum yönteminin tercih edilmemesi söz konusu olabilir. Ayrıca anne adayında vajinal kanama veya herhangi bir nedenle aktif bir enfeksiyon tablosu bulunması durumunda da suda doğum yöntemi tercih edilemez. Bebeğin doğum kilosunun yüksek ya da bebeğin henüz doğum pozisyonunu almamış olması da suda doğum yönteminin tercih edilmemesinin nedenleri arasında sayılabilir. Bu nedenle anne adayı ve bebek açısından gerekli değerlendirmeler yapılmalı, elde edilen verilere göre suda doğum yönteminin uygun olup olmadığına karar verilmelidir. Anne adayına suda doğum yöntemi uygulanmasına karar verildiği takdirde detaylı bir bilgilendirme ve eğitim süreci söz konusu olur.

Suda doğum yapmak isteyen anne adaylarının, suda doğum yapmak için uygun koşulları bulunan hastaneler ya da doğum klinikleri ile iletişime geçmesi gerekir. Anne adayının talep etmesi ve gerekli şartların sağlanması durumunda ev ortamında da suda doğum yapılması mümkündür. Suda doğum sırasında doktor, ebe, hemşire ve doğum koçu gibi sağlık profesyonellerinin hazır bulunması gerekir. Ayrıca suda doğum mutlaka steril bir ortamda gerçekleştirilmeli, enfeksiyon riskini ortadan kaldıracak önlemler alınmalıdır.