Gündem

Sürdürülebilir hareketlilik planını hazırlıyor

Abone Ol

  

İLBANK tarafından yürütülen ve Sürdürülebilir Şehirler Programı kapsamında EY Kurumsal Finansman Danışmanlık A.Ş.’in teknik desteği ile uygulanan “Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planının Hazırlanması Projesi”, düzenlenen GZFT Doğrulama Çalıştay’ı ile devam etti.

Gerçekleştirilen çalıştayda vatandaşların gereksinimlerini karşılamak adına tasarlanacak “Sürdürülebilir Hareketlilik Planı” için geçtiğimiz aylarda Eskişehir Valiliği, sivil toplum kuruluşları, ilçe belediyeleri, üniversiteler ile gerçekleştirilen paydaş görüşmeleri sonucunda sürdürülebilirlik kavramı üzerinden mevcut durum, projeler ile talep ve problemler ve paydaşlara yönelik yapılan anket çalışmaları değerlendirildi. Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı hazırlanması kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda güçlü ve zayıf yönlerin, fırsatların ve tehditlerin belirlendiği “GZFT Analizi”nin değerlendirildiği çalıştaya Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin ilgili daire başkanlıkları, Eskişehir Valiliği ve ilgili müdürlükleri, Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyesi, TCDD İşletme Müdürlüğü, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

İki ayrı oturumdan oluşan GZFT Doğrulama Çalıştayında, toplanan verilerden elde edilen sonuçlara göre belirlenen güçlü ve zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler paydaşlardan oluşan 6 farklı grupla, ilk oturumda değerlendirildi. Gruplar, Çevre ve İklim Değişikliği, Ekonomi, Sosyal, Mekânsal Planlama, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Kurumsal Kapasite olmak üzere bir kentin dinamiklerini oluşturan konulara göre belirlendi. Sonrasında 4 ayrı grupla, ikinci oturum başladı. Ulaşım odaklı olan ikinci oturumda gruplar; Yaya, Mikromobilite, Toplu Taşıma, Özel Araç başlıklarındaki çalışmalar değerlendirdi.

Çalıştaya katılan TCDD işletme Müdürlüğü Temsilcisi Özden Şenova, Büyükşehir Belediyesinin paydaşlarından görüş ve önerileri almasını önemli bulduğunu ve bu projenin vatandaşın sosyal dolaşım içerisinde sürdürülebilir ulaşıma sahip olması için yapılması nedeniyle odaklarında olduğunu belirtti. Şenova, TCDD’nin de projeye katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Bisiklet kullanımı, trafik ve kent yapılanmasıyla ilgili olarak zaman zaman karşılaştıkları sıkıntıları belirten Eskişehir Bisiklet Derneği VelESBİD Başkanı Aslı Tokyol, “Sesimizi duyurmak istediğimizde belediyenin bize söz hakkı tanıması oldukça önemli” diyerek belediyenin STK’lar ile ortak çalışmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

GZFT Doğrulama Çalıştayı, katılımcı görüşlerinin alınması ve projenin sonraki adımları hakkında bilgilendirme ile tamamlandı.