Gündem

Sürdürülebilirlik çalışmaları devam ediyor

Abone Ol

Tepebaşı Belediyesi, Birleşmiş Milletlerce kabul edilen “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor.

Tepebaşı Belediyesi’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda gerçekleştirdiği çalışmalara, bünyesinde kurduğu Sürdürülebilirlik Merkezi ile devam ediyor.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç tarafından Temmuz 2019’da imzalanan ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının yerelleştirilmesi amacıyla düzenlenen Kentsel Gelişim Protokolü ile de Küresel Amaçlara uyum taahhüt edilmişti. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nda doğan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (Küresel Amaçlar) 2030 yılına kadar yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için evrensel eylem çağrısı olarak dikkat çekiyor. Türkiye’nin de imzacısı olduğu ve 17 amacı kapsayan 2030 Gündemi; iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlik, yenilikçilik, sürdürülebilir tüketim, barış ve adalet gibi başlıklar içeriyor.

Tepebaşı Belediyesi Sürdürülebilirlik Merkezi

Tepebaşı Belediyesi de Küresel Amaçların etkisine inanarak daha sürdürülebilir bir dünyaya ulaşmak için çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Haziran 2018’de Tepebaşı Belediyesi’nin sürdürülebilirlik politikalarını takip etmek için kurulan Sürdürülebilirlik Merkezi, Küresel Amaçların yerelleştirilmesi doğrultusunda çalışmalar gerçekleştiriyor. Sürdürülebilirlik Merkezi’nin faaliyetleri 2020 - 2024 dönemi stratejik planına entegre edilirken, stratejik planda ise 17 küresel hedef baz alınarak entegre raporlama yapıldı. Küresel Amaçlardan 11.’si olan sürdürülebilir şehir ve yaşam alanlarına erişimi hızlandırmak için çalışmalar yapan Merkez, şehirlerin sürdürülebilirlik odaklarının başında gelen enerji, ulaşım, atık yönetimi ve sağlık konularındaki problemlerine gençlerin yaratıcı çözümler üretmesini teşvik etmek amaçlı bir AB Projesi onayı aldı. Diğer yandan 13. amaç olan iklim eylemiyle ilgili faaliyetlerini hızlandırarak, “2030 İklim ve Enerji için Belediye Başkanları Sözleşmesi” kapsamında hazırlamayı taahhüt ettiği Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı hazırlığı için BEBKA’nın Teknik Destek Hibe programından eğitim ve danışmanlık desteği almaya hak kazandı.

Yapılan yeni çalışmaların yanı sıra var olan çalışmalar da Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına göre güncellenmektedir. Belediye projeleri arasında yer alan, kent sakinleri ve işletmeler için önem teşkil eden hijyen, kalite yönetimi ve çevreci kriterlerinin ön planda tutulduğu Mavi Bayrak Projesi, güncellenerek Ticaret Odası iş birliği ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına göre revize edilecektir. Bu kapsamda Kafe, Restoran ve Berber ve Kuaförlerin yanı sıra Otellerin de Mavi Bayraklı İşletmelere dahil edilmesi planlanmakta, kriterlerin belirlenmesi için örnek uygulamalar dahilinde çalışmalar yapılmaktadır.

Küresel Amaçlar Haftası

Proje ve etkinliklerin yanı sıra eğitim faaliyetlerine de devam eden Sürdürülebilirlik Merkezi, nitelikli eğitime önem vererek online platformlarda eğitimlerini gerçekleştirmeye devam ediyor. Her yıl Eylül ayında kutlanan “Küresel Amaçlar Haftası” kapsamında Küresel Amaçlar Atölyeleri de online olarak gerçekleştiriliyor ve öğrencilerin bilgilendirilmesi sağlanıyor.