Neyzen Tevfik ; Yağcılık her türlü sosyal ilişkinin merhemidir demiş ..
Yalakalık, yağcılık veya eski adı ile dalkavukluk, Osmanlı’da bir meslekti. Dalkavuktan her istenen şeyin bir tarifesi vardı. Hatta dalkavukların meslek odaları bile vardı. Tarihçi Reşat Ekrem Koçu’ya göre, burnuna fiske vurma, fiske başına 20 para suratına tokat atma, tokat başına 30 para; yüzüne kömür veya mürekkep sürme ise 37 para. Şiddetin dozu arttıkça tarife yükseliyordu. Ellerini ve ayaklarını domuz topu bağlama 40 para'ya, merdivenden aşağı yuvarlama 180 para'ya, bostan dolabına bağlayarak bostan kuyusu içine indirmek 600 para'ya tekabül ediyordu. Gazetecilik meslek haline geldikten sonra matbuat dalkavukları ortaya çıktı. Günümüze kadar gelen bu yalaka, yandaş, besleme ne derseniz artık, tipler bu işi alenen yapmaya devam ediyorlar. Bizim tarihimizin en büyük yalakalarından, bu günkülerin piri, atası Baba Tahirdir.
Baba Tahir..!
Gelelim Baba Tahir’in dilden dile dolaşan ünlü hikayesine ;
1900’lerin başı İstanbul’da Terkos Sular İdaresi Fransızların kontrolünde. O zaman Reji İdaresi deniyordu. Osmanlı borçlarından dolayı battığından tüm gelir kaynaklarına alacaklı yabancılar tarafından el konmuştu.. Bir gün şirketin başına yeni ve sert bir müdür atanır. Şirket kar edecek ama defterlere bakar ki giderler oldukça yüksek. Bu durumda müdür bey ilk iş masraflarda kısıntıya gitmeyi düşünür. Muhasebe müdüründen personel ve maaş listesini ister ve dikkatini listedeki bir isim çeker. Sorar ;
-Kim bu adam ?
-Tahir Efendi. Gazeteci. Zaman zaman şirket lehine haberler yapan faydalı bir adamdır… dese de Müdür serttir ;
-Kesin bu maaşı !!
Maaş kesilir Baba Tahir iki ay bekler maaş gelmeyince nedenini öğrenir.. Hiç ses etmez matbaaya gider. Gazetesi “Malumat” ta sekiz sütuna manşet bir haber döşenir..
-Yaralı Domuz Terkos gölüne düştü.. !!
. O dönemde İstanbul’un tek suyu Terkos Gölünden.. Habere göre avcılar tarafından vurulan bir domuz koşarak kaçarken göle düşmüştür . Ertesi gün kızgın bir topluluk Sular İdaresinin önünde toplanır. İdare paniktedir.. Olayın Saray’a yansıyıp işin büyümesinden endişe ederler.
Yeni müdür durumu anlar. Baba Tahir çağrılır rica minnet “geciken maaş” verilmek istenir. Ama Baba Tahir kulağı kesiklerdendir. Bunu yemez .Ancak maaş dörde katlanınca razı olur..
Ertesi gün Malumat gazetesinde “Domuz göle varamadan telef olmuş, göl’de görülenler de kütükmüş” haberi yine manşetten verilir ve ahali yatışır.
Gördüğünüz üzere bugün’ün yalakaları da , “Pir” leri Baba Tahir'in izinden hiç sapmadan usta-çırak ilişkisi içinde ondan aldıkları feyz’le mesleklerini büyük bir şevkle icra ediyorlar.....