Gündem

Tarım ve hayvancılık için çözüm bekliyoruz

Odunpazarı Kent Konseyi'nin "Muhtarlarla Buluşma" etkinliğinde, Yörükkırka Köyü Muhtarı İlhami Yolcular tarım ve hayvancılığın azalmasına çözüm önerileri sundu.

Abone Ol

Odunpazarı Kent Konseyi'nin "Muhtarlarla Buluşma" etkinliğinde, Yörükkırka Köyü Muhtarı İlhami Yolcular tarım ve hayvancılığın azalmasına çözüm önerileri sundu.

Odunpazarı Kent Konseyi'nin düzenlediği "Muhtarlarla Buluşma" etkinliği kapsamında konuşan Yörükkırka Köyü Muhtarı İlhami Yolcular köylerinde yapılan çalışmalar ve karşılaşılan zorluklarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yolcular, köylerinde imece usulüyle gerçekleştirilen projelerden söz ederek, “Kent konseyimiz, belediyemiz ve köylülerimizin desteğiyle bir kültür evi ve konuk evi kazandırdık. Konuk evimizde kahvaltı hizmeti veriyor, 5 yataklı konaklama imkânı sunuyoruz. Köy pazarımızın 22.'sini düzenledik ve sosyal dayanışmayı artırmak için ‘İmkânı olan bıraksın, ihtiyacı olan alsın’ dolabını hayata geçirdik. Ayrıca, binlerce kişinin katılımıyla Bal Kabağı Festivali düzenledik ve köyümüze renk kattık” dedi.

Ancak köyde çözüm bekleyen birçok sorun olduğunu belirten Yolcular, altyapı eksikliklerini ve kanalizasyon problemini dile getirerek köy yollarının tamamlanmadığını ifade etti. Köyde tarım ve hayvancılığın hızla azaldığına dikkat çeken muhtar, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan sadece 5-6 genç kaldı. Göç edenlerin çocukları köylerine dönmüyor, bu da yaş ortalamamızı 63’e çıkardı. Eğer çözüm üretilmezse, köyümüz tamamen yaşlanacak ve bu meslekler yok olacak” diye konuştu.

Yolcular, çözüm olarak kooperatifleşmenin önemine vurgu yaptı: “14.000-15.000 dönüm araziyi planlı bir şekilde işlemek, kooperatif aracılığıyla mümkün olabilir. Eğitimli gençlerimiz hevesli; ancak toplumu olumsuz etkileyen yaklaşımların değişmesi şart. Belediyelerin, tarım ve hayvancılık projelerinde daha aktif bir rol üstlenmesi gerekiyor. Örneğin, ziraat mühendisleri ve veteriner desteği sağlanarak, üretim planlaması yapılabilir. Ayrıca, devletin hibe desteklerine belediyelerin öncülük etmesi ve kooperatiflere danışmanlık verilmesi büyük fark yaratır.”

Belediyelerin küçük desteklerle çözüm üretemeyeceğini belirten Yolcular, kapsamlı bir yaklaşım gerektiğini ifade etti. “Kooperatiflerin kurulması için danışmanlık hizmeti sunulmalı, sosyal yardımlarda öncelik verilmeli ve yatırım süreçlerinde destek sağlanmalı. Gençlerimize köyde iş ve sosyal güvence sağlanırsa göçün önüne geçilebilir” diyerek önerilerini sıraladı.