Gündem

TMO randevu konusunda sınıfta kaldı!

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar, TMO’da yaşanan sorunlara yönelik açıklamalar yaptı.

Abone Ol

 Son aylarda yaşanan TMO randevu sorununa yönelik konuşan Özbunar; “Şu anda güncel olarak randevu sistemi çalışıyor ama randevuları 15 Eylül gibi bir zamana veriyorlar. Bugün siz ürününüzü hasat edeceksiniz, TMO’ya 15 Eylül gibi bir zamanda götüreceksiniz ki o da randevu alabilen kişiler için. Yaklaşık 1-1,5 aylık süreç içerisinde hasar ettiği ürünü nerede saklayacak, nereye koyacak bu kişi?” şeklinde konuştu.

Siloların hem geçen yıldan kalan ürünler hem de ithalattan dolayı dolu olduğunu aktaran Özbunar, TMO’nun konuya yönelik ayrıntılı bir bilgilendirme yapmamasından dolayı konuşulanların havada kaldığını ifade etti. Siloların doluluk oranına ilişkin konuşan Özbunar; “Tabi ki hasat dönemine girildiği zaman TMO’nun depolama alanlarının dolu olduğuyla ilgili bilgi aldık. Bir hazırlık dönemi geçirilmesi, tedbir alınması lazımdı. TMO bu konuda sınıfta kaldı. TMO bugün çiftçinin kara gün dostu değil.” dedi.

TMO randevu sorununa çözümde geç kaldı

Çiftçinin mağdur edilmemesi gerektiğini vurgulayan Özbunar; “Üreticinin TMO’ya buğdayda yaklaşık 9 bin 250 lira gibi bir fiyat belirlediler daha doğrusu 8 bin 250 + prim. Arpada da 7 bin lira + 500 lira gibi bir prim ton başına. Çiftçi bu parayı bir an önce cebine alıp ödemek istiyor. Bugün üretici arpayı ticaret borsasına yaklaşık 6 bin 500 gibi bir paraya veriyorlar. Ton başına bin lira çiftçi için iyi bir rakam. Burada üreticimizi de mağdur etmememiz lazım.” İfadelerinde bulundu. TMO’nun düzenli bilgilendirmelerle kapasitelerini ve çalışan sayılarını arttırarak sorunların önüne geçebileceğini söyleyen Özbunar, bu iki aylık sürede sorunların neden minimalize edilmediği sorusunu sordu.

Çiftçinin elindeki ürünü ivedilikle satması gerekiyor

Yaklaşık temmuz ayının başından beri TMO ile ilgili bu sıkıntıların yaşandığını söyleyen Özbunar, bu sene güzel gelişmelerin yaşandığını, yağışların bolluğu sayesinde verimlerin arttığını da aktardı. Özbunar; “Yağışlar verimleri arttırdı ama bu çiftçinin, üreticinin sorunu değil TMO’nun buna karşı biraz daha hazırlıklı olup kendi gerekli tedbirleri alıp bu ürün alım sürecini biraz daha hızlı yapması lazımdı. Yakın zamanda TMO’dan açıklama geldi, aldıkları ürün kapasitesi ve yaptıkları işten bahsediyorlar ama bu çiftçinin sorunu değil. Çiftçi elindeki ürünün bir an evvel alınmasını istiyor. En önemli sebebi de girdi maliyetleri olduğu için aldığı mazotun, gübrenin, ilacın parasını aldığı kişilere ödemesi gerekiyor.” dedi.