Tüp mide ameliyatı, obezite cerrahisinde sıkça uygulanan yöntemlerden biridir. Obeziteyi yönetmek ve hastanın kilo vermesini sağlamak üzere uygulanan bu yöntem ile önemli derecede kilo kaybı sağlanabilir. Böylece hem obezite hastalığının tedavisi hem de obeziteyle beraber gelişebilecek olan komplikasyonların önüne geçilebilir.

Atriyal Fibrilasyon İnmeye Neden Olan Ancak Tedavi Edilebilen Bir Hastalıktır Atriyal Fibrilasyon İnmeye Neden Olan Ancak Tedavi Edilebilen Bir Hastalıktır

Bariyatrik cerrahi alanında uzman hekimler tarafından uygulanan ameliyat, öncesi ve sonrası süreçlerine karşı farkındalık yaratılması gereken bir ameliyattır. Operasyon sonrasında kişilerin beslenme düzenlerine dikkat etmeleri ve sağlıklı bir yaşam şekline geçiş yapmaları ameliyat başarısıyla yakından ilişkilidir.

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Tüp mide ameliyatı tıp literatüründe Gastrik Sleeve olarak adlandırılmaktadır. Sindirim sisteminin önemli organlarından biri olan mide üzerinde gerçekleştirilen cerrahi işlemlere dayanır. Genel anestezi altında yapılan ameliyat ile midenin ciddi bir kısmı kesilerek alınır.

Mide hacminin ciddi bir şekilde küçülmesini sağlayan bu yöntem ile hastaların günlük tükettiği besin miktarında önemli ölçülerde azalmalar olur. Böylece günlük kalori açığı yakalanabilir ve kişiler daha kolay bir şekilde diyet uygulayabilir. Mide üzerine gerçekleştiren işlemler sırasında midenin açlık hormonu üreten bölgesine de müdahale edilir. Yapılan çalışmalar tüp mide ameliyatından sonra sadece mide hacminden dolayı değil açlık hormonu salgılanmasında azalma olması neticesinde de kişilerin açlık tokluk dengesini daha kolay sağladığını gösterir.

Mide küçültme ameliyatının temel amacı mide hacmini küçültmek ve kişinin daha az yiyecek tüketerek doygunluk hissi elde etmesini sağlamaktır. Ameliyat sonrasında yaşam tarzı değişiklikleri yapılması gerekir. Ameliyat sonrasındaki süreç doktor ve diyetisyen kontrolünde ilerlemelidir. Ameliyat sonrasında gelen veriyle bir süre kişiler sıvı diyeti uygular. Birinci haftadan itibaren yumuşak gıdalara geçiş yapılabilir.

Gıda tolerasyon problemlerinin ortadan kalkması ve doktorun öngördüğü sürenin tamamlanması ardından kişiler katı gıda tüketimine geçiş yapabilir. Tüketilecek olan besin çeşitlerinin sağlık uzmanı tarafından karar verilmesi ameliyat başarısını arttırabilir ve iyileşme sürecindeki komplikasyon gelişme riskini azaltabilir.

Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mide küçültme ameliyatı olmak isteyen bir kişi öncelikle doktor tarafından değerlendirme altına alınır. Hastanın vücut kitle indeksinin 35 kg/m2 üzerinde olması ilk dikkat edilen ameliyat kriteridir. Ardından hastanın yüksek kiloya eşlik eden metabolik hastalığı olup olmadığı değerlendirilir. Doktor, kan tahlilleri isteyerek aslanın ameliyat için uygunluğunu kapsamlı bir şekilde inceler. Kişinin ameliyata uygun görülmesi halinde ameliyat süreci planlanır. Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken başlıklar ve karşılaşılabilecek riskler konusunda hasta detaylı bir şekilde bilinçlendirilir.

Mide küçültme ameliyatı genel anestezi altında uygulanır. Karın bölgesinde açılan küçük bir insizyon bir diğer adıyla kesi ile laparoskopik cihazlar abdominal bölgenin içine doğru ilerletir. Kapalı ameliyat yöntemleri ile gerçekleştirilen mide küçültme ameliyatı sırasında midenin büyük kısmı kesilerek vücuttan alınır. Kalan mide kısmı ise tüp şekline getirilerek özenli bir şekilde dikiş yöntemleri ile şekillendirilir. Yeni oluşturulan mide çıkışı ile bağırsaklar birbirine dikilir. Ameliyatın ardından hastalar genellikle 3 gün hastanede kontrol altında tutulur. Taburcu edilmediler ardından ise doktorun önerileri doğrultusunda rutin muayeneler gerçekleştirilmesi gerekir.

Tüp Mide Ameliyatı Güncel Fiyatları

Tüp mide ameliyatı yaptırmayı planlayan kişilerin ortak sorularından biri “tüp mide ameliyatı fiyatları ne kadar?” sorusudur. Tüp mide ameliyatı fiyatları uygulama yapan hekim, uygulamanın gerçekleştirileceği hastane, hastanede kaç gün kalınacağı ve güncel fiyat bilgilerine göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle ameliyat olmayı planlayan kişilerin operasyon için başvuracakları doktorun asistanları ile iletişime geçmesi önerilir. Ameliyat tarihinin düşünüldüğü dönemlerde fiyat alınması güncel fiyat bilgisine ulaşılmasını sağlayabilir.