Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen ve Türk müziğini genç nesillere ulaştırmayı amaçlayan “Klasik Türk Müziği Tanıtım ve Destekleme Projesi” Türkiye’nin çeşitli illerinde, yaklaşık 10.000 öğretmen ve 25.000 öğrencinin katılımıyla düzenlenen seminerler, atölye çalışmaları ve konserlerle gerçekleştirildi. Proje, alanında Türkiye’nin önde gelen sanatçıları tarafından desteklenerek Türk müziğini tanıtmayı hedefliyor. Şimdi de bu etkinliklerin çocuklar ve gençler üzerindeki olumlu etkilerini artırmak amacıyla TRT ekranlarına taşınıyor.

Programın İlk Konuğu Kanun Sanatçısı ve Müzik Öğretmeni Can Yıldırım oldu

TRT EBA TV’de yayınlanan programın sunucusu ve proje koordinatörü Aylin Şengün Taşçı’nın ilk konuğu, kanun sanatçısı ve müzik öğretmeni Can Yıldırım idi.

Yıldırım, Türkiye’de müzik eğitiminin geleneksel kültürün önemli bir parçası haline geldiğini vurgulayarak, “Gençlerin Türk müziği ve Türk enstrümanlarına olan ilgisi oldukça umut verici. Son yıllarda müzik okullarının artması ve çeşitli projelerin desteklenmesiyle birlikte, gençlerimizin Türk müziğini keşfetmeleri için daha fazla fırsat sunuluyor. Kanun gibi geleneksel enstrümanlar, gençlerin sadece Türk müziğini öğretmekle kalmayıp, farklı müzik türlerini de deneyimlemelerini sağlıyor. Müzik, kültürel kimliğimizi yansıtan bir araçtır ve bu nedenle gençlerimizin Türk müziğine sahip çıkması, kültürel mirasımızı korumak adına büyük önem taşıyor. Bu projelerin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyorum ve gelecekte Türk müziğinin daha geniş kitlelere ulaşacağına inanıyorum.

Müzik eğitimine 12 yaşında başlayan Yıldırım, önce Adana Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü ardından da Gazi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde eğitim aldı. 20 yıllık sahne deneyimi ile birlikte 15 yıldır müzik eğitimi alanında da çalışmalar yürüten Yıldırım, ulusal ve uluslararası önemli eğitim projelerinde görev almış, bunun yanında Türkiye’nin dört bir yanında konserler vermiş ve dünya genelinde yaklaşık 20 ülkede sahne alarak, ülkemizi başarıyla temsil etmiştir.

Yıldırım, ailelere çocuklarının müzik eğitimine destek olmaları ve Türk müziği repertuvarını tanıtmaları konusunda önerilerde bulundu. Program sunucusu Aylin Sengün Taşçı Can Yıldırım’ın kendine has yorumları ve etkileyici anlatımının Türkiye’deki çocukların kanuna olan ilgisini arttıracağına inandığını belirtti.

Programda Yıldırım, Tanburi Cemil Bey’in “Çeçen Kızı” ve Göksel Baktagir’in “Dalgalar” eserlerinin yanı sıra, Elvis Presley’in “Falling in Love” ve The Beatles’ın “Ob-La-Di, Ob-La-Da” gibi eserleri de kanunla çalarak, kanunun sadece geleneksel bir Türk müziği enstrümanı olmadığını, aynı zamanda evrensel bir müzik aleti olarak da farklı kültürlerin ve müzik türlerinin seslendirebileceğini söyledi. Yıldırımi “Kanun, sınırları aşan bir enstrüman. Hem geleneksel müziğimizi yaşatırken hem de evrensel müzik kültürüne katkı sağlayabilir. Farklı tarzlarda müzikleri icra edebilme kabiliyeti, bu enstrümanı evrensel bir dil haline getiriyor,” ifadeleriyle genç müzisyenlere ilham verdi.

Veteriner hekimlere şiddeti kınadılar Veteriner hekimlere şiddeti kınadılar

Türk Müziği Tanıtma Projesinin ekranlara taşınması, ülke genelindeki her çocuğa ve gence ulaşarak Türk müziğini tanıtmayı ve yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Geleneksel müziğimiz, yeni nesillerin kültürel dünyasında daha faza yer bulurken, kanun gibi enstrümanların gençler arasında yaygınlaşmasına önemli katkılar sağlıyor.