Gündem

TÜRKAV’dan İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliği

Abone Ol

 Türkav Eskişehir Şubesi 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliği düzenledi.

Şair, Yazar, Araştırmacı Ahmet Urfalı’nın konuşmacı olduğu programda.; Türk milletinin işgalci kuvvetlere karşı verdiği kurtuluş mücadelesi sonunda yazılan İstiklal Marşı'nın kelime, cümle,  satır, mısra ve şiir bütünlüğü olarak ihtivası ve mana derinliği, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı anlatıldı.

Urfalı, “  Kahramanlık ve inanç duygularının en güzel şekilde işlendiği İstiklal Marşı, taşıdığı anlam sayesinde milletinin duygu ve düşüncelerine tercüman olan, gerek şiir gerekse ezgisi ile dünyada bir eşi ve benzeri daha bulunmayan eşsiz bir milli marştır. Vatan, millet, bayrak sevgisi ve bağımsızlık tutkusu, Türk Milleti’nin ölmeyeceği ve sonsuza kadar yaşayacağı inancı istiklal marşının temasını oluşturmaktadır”dedi.

Ahmet Urfalı İstiklal Marşının Genel özelliklerine değinerek; “Marşımızın 10 kıta ve 41 beyitten oluştuğu, lirik türde yazıldığı, şekil olarak nazım türünde olduğu, son kıtası beş mısra olmak üzere dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşur. Eserin bütününün kırk bir mısra olmasını da; "Allah bir daha bu millete İstiklâl Marşı yazdırmasın " diyen Akif'in, bu marşı bağımsızlığımıza bir nazarlık olarak yazdığını göstermiştir.

Aruzla yazılan şiirin her kıtasının bütün mısraları tam kafiyelidir. Her kıtada, temayı oluşturan duygu ile uyumlu ton ve vurgulamalar yapılmıştır. İstiklal Marşı tek taşı bile yerinden oynatılmayacak muhkem, harikulâde bir ses, söz ve mana mimarîsine sahiptir. Sadece onuncu kıtada dördüncü dize serbesttir. İstiklâl Marşı'nın ölçüsü aruzdur. Aruzun en çok kullanılan (Fâ i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lün) kalıbıyla yazılmıştır.

İstiklal Marşında söz sanatlarından fazlaca yararlanılmıştır”dedi.

Çok verimli geçen anma ve söyleşi sonunda Türkav Eskişehir Şube Başkanı Hasan Çoban programı hazırlayan Ahmet Urfalı’ya  değerli katkısı ve hizmetleri için teşekkür etti.

(MY