Son günlerde, Türkiye'nin pek çok yerinde anız dumanları yükseliyor. Şanlıurfa, Mardin, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Uşak gibi illerde anızların yakılmasıyla birlikte orman yangınları, yaban hayatının olumsuz etkilenmesi, enerji hatlarının yanması ve trafik kazaları gibi pek çok olumsuz sonuç yaşanıyor.

Anız Yakmanın Yarattığı Tehlikeler

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Selma Güder, yaptığı açıklamada şunları belirtti: "Hububat hasadı sonrası kalan anızın yakılması, orman yangınları, hayvan barınaklarının zarar görmesi, komşu tarlalara yangın sıçraması gibi ciddi risklere neden olmaktadır. Anız yangınları her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara ve telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açmaktadır. Toprakta bulunan karbon ve azot dengesi bozulurken, toprak verimsizleşmekte ve organik madde miktarı azalmaktadır. Bu durum, ekosistemin tahrip edilmesine, mikrobiyolojik aktivitenin gerilemesine ve su ile rüzgar erozyonunun artmasına neden olmaktadır."

Tasarruf paketine karşı tüm emekçiler mücadeleye Tasarruf paketine karşı tüm emekçiler mücadeleye

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri ve Cezalar

Güder, sürdürülebilir tarım yöntemlerine de dikkat çekerek, "Anızın toprağa karıştırılması veya kompost yapılarak organik gübre olarak kullanılması gibi sürdürülebilir tarım yöntemleri teşvik edilmelidir. Anız yakıldığını gören üreticiler derhal idari ve adli mercilere haber vermelidir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 28 Aralık 2023 tarihli Tebliği’ne göre, anız yakmanın cezası dekar başına 386,79 liradır. Orman ve sulak alanlara bitişik yerlerde ceza beş kat artırılmaktadır," dedi.

Tüm Vatandaşlara Çağrı

Selma Güder, vatandaşlara da çağrıda bulunarak, "Olası orman yangınları nedeniyle tüm vatandaşlarımız duyarlı olmalı ve yangın ihbarı için 177 veya 110 numaralı telefonları acilen aramalıdır. Biçerdöver sahiplerinin anız yakma konusundaki sorumlulukları hatırlatılmalı, çiftçilerimize ve vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirmeler yapılmalıdır," ifadelerini kullandı.

Çiftçilere ve Üreticilere Mesaj

"Anız yakma uygulamasından vazgeçilmelidir. Tüm çiftçilerimize ve üreticilerimize çağrıda bulunuyorum: Cennet vatanımızın topraklarındaki yangınlarda yaşamını yitirenlere rahmet, ailelerine sabır, yaralılara şifa diliyoruz. Tüm çiftçilerimize bereketli sezonlar diliyoruz," diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Mustafa YILDIRIM