Gündem

Türkiye'ye kazandırılan iki önemli sistem var

Abone Ol

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun teşrifleriyle gerçekleştirilen toplantıda sektörel ve bölgesel ekonomik-tarımsal durum analizi yapılarak üyelerin talep, beklenti ve çözüm önerileri alındı.

İlginin yüksek seviyede olduğu toplantı esnasında Eskişehir ekonomisine değer katan ve kayıt tarihi itibariyle en eski ETB üyelerine plaket takdimi yapıldı.

ETB Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Zeydan yaptığı açılış konuşmasında: “TOBB Başkanımızı Borsamızda ağırlamaktan onur duyuyoruz. Kendisi üyelerimizin hükümet nezdinde Ankara’daki sözcüsüdür. Türk iş dünyasının sorunlarını ileterek çözümlerin oluşturulmasında ve takibinde gösterdiği üstün çabaya bizzat şahidim. Bu nedenle de kendilerine minnettar olduğumuzu buradan bir kez daha ifade ediyorum. İstişare toplantımızın verimli olmasını diliyorum.” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Eskişehir Ticaret Borsası İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, dünyada ve ülkemizde yeni bir dönemin başladığını, bu yeni dönemde özellikle tarım ve hayvancılık sektörüne çok önemli görevler düştüğünü belirtti.

Dünyanın geleceğinin tarımda ve hayvancılıkta olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Bu pandemi ve takiben Rusya-Ukrayna savaşıyla tarımın, hayvancılığın, gıda tedarikinin ne denli önemli olduğunu bütün dünya öğrendi. Şimdi dünya dikkatini ve yüzünü tarımsalar üretime, hayvancılığa, gıdaya çevirdi. Allah bize müthiş bir coğrafya vermiş. Sizler de bunu değerlendiriyorsunuz. Bakınız her yıl dünya nüfusu bir Türkiye kadar artıyor. Son 10 yılda dünya nüfusu 7 milyar... 500 milyon kişi, az gelirli gruptan orta gelirli gruba geldi. Orta gelirli gruba geçmesi demek köyden şehre göç demek. Son 10 yıla bakın. Dünyada en çok fiyatı artan ürünler hangisi diye baksanız son 10 yılda en çok fiyatı artan ürünler tarım ürünleridir. Onun için doğru sektördesiniz. Allah bu sektörün yokluğunu kimseye göstermesin." dedi.

"Kamyonun üstüne buğdayı koy da satmak için fabrika fabrika gezdir işi bitiyor"

Hisarcıklıoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi ile beraber TOBB Tarım Ürünleri̇ Lisanslı Depoculuk AŞ'yi (LİDAŞ) kurduklarını anımsatarak, şunları kaydetti: "Lisanslı depoculuğu kurduk. Burada da 2005 yılında ektiğimiz tohum tuttu. 2005 yılında ilk biz söylemeye başladık. Bugün 8 bölgede 408 bin tonluk bir kapasiteye ulaştık, lisanslı depoculukta. 2019'da Türkiye Ürün İhtisas Borsamız TÜRİB faaliyete geçti. Yani artık bizim kendi ürünlerimizin fiyatının belirlendiği yer bizim borsamız oldu. Türkiye Ürün İhtisas Borsası, geçen yıl 19 milyar lira işlem hacmine ulaştı. Bu yıl da hızla artıyor. Önümüzdeki yıl da artacak. Yani artık kamyonun üstüne buğdayı koy da fabrika fabrika gezdir işi bitiyor. Bitti." dedi.

"Eskişehir Ticaret Borsasında Türkiye'ye kazandırılan iki önemli sistem var"

Eskişehir Ticaret Borsasında Türkiye'ye kazandırılan iki önemli sistemin olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bunlardan biri “Elektronik Satış Salonu sistemi”.  Eskişehir Ticaret Borsamız son teknolojiyle donatılmış Şikago borsasını anımsatan elektronik satış salonunu hizmete almış durumda. Üreticilerin ürününe aynı anda 50 alıcı teklif verebiliyor. Bu, rekabeti de getiriyor. Hem tüccar aldanmıyor, aldatmıyor hem üretici aldanmıyor, aldatmıyor hem de sanayici... Yani üç tarafında menfaati var. Eskişehir Ticaret Borsamızın kurduğu çok kapsamlı ve akredite laboratuvarla da artık alıcı aldığı ürünün kalitesini biliyor. Üreticinin ürününe fiyat verirken, ona göre fiyat veriliyor. Bugün Türkiye'de 25 yetkili sınıflandırıcı laboratuvar var. Bunlardan biri de artık Eskişehir Ticaret Borsamız. En önemli yatırımlardan bir tanesi de lisanslı depoculuk sistemiydi. İşte artık hasat döneminde satmanıza gerek yok. İstediğiniz zaman satabiliyorsunuz. Eskişehir Ticaret Borsası’nın kuruluşuna başladığı 50 bin tonluk lisanslı depo yakın zamanda sizlerin hizmetinizde olacak inşallah. Eskişehir Ticaret Borsamız lisanslı depo yatırımlarına da öncülük yapıyor." dedi.