Tutuklu gazeteciler için Avrupa yakın takipte

Abone Ol

 Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü konusunda artan baskılar Avrupa'yı harekete geçirdi. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks Mart ayında Türkiye'ye gelerek tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ü cezaevinde ziyaret etmeyi planlarken, Avrupa Konseyi de Türkiye'de savcı ve yargıçların ifade özgürlüğü davalarında Avrupa standartlarına uyumu konusunda Ankara'da bir konferans düzenlemeyi programına aldı. Avrupa Konseyi'nin hukuki danışma organı niteliğindeki Venedik Komisyonu da sayıları 1300'ü geçen Cumhurbaşkanı'na hakaret soruşturmaları ve bunlara dayanak olan TCK 299. madde ile ilgili hukuki görüş hazırlıyor.

 

CHP'nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Strazburg'da Avrupa Konseyi'nde ve Brüksel'de AB Komisyonu ve AB Konseyi'nde yaptığı temaslar hakkında bilgi verdi. Avrupa Konseyi ve AB yetkililerinin Türkiye'de, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül başta olmak üzere tutuklu gazetecilerle ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan uygulamalardan kaygı duyduklarını belirten Çakırözer, “Önümüzdeki günlerde kimi tek taraflı kimi hükümet ile işbirliği içinde bazı adımlar atmaya hazırlandıklarını gözlemledik” dedi.

 

İNSAN HAKLARI KOMİSERİ SİLİVRİ'YE GİDECEK

 

Çakırözer Avrupa kurumlarının tutkulu gazeteciler ve ifade özgürlüğü konusunda atacakları adımları şöyle sıraladı:

 

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Mart başında Türkiye'ye geleceğini ve Can Dündar ile Erdem Gül'ün tutukluluk halinin en önemli önceliği olduğunu ifade etti. Muiznieks'in ziyaret tarihinde hala tutukluysalar, iki gazeteciyi Silivri Kapalı Cezaevinde ziyaret etmesi gündemde.  

 

Dündar ve Gül'ün tutuklanması üzerine Türkiye'ye acil bir heyet gönderen Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thodbjorn Jagland, önümüzdeki günlerde savcı ve yargıçların ifade özgürlüğüne ilişkin kararlarının Avrupa standartlarına uyumu konusunda Türkiye'de bir konferans düzenlemeyi planlıyor.

 

HAKARET DAVALARI MERCEK ALTINDA

 

Avrupa Konseyinin hukuki konulardaki danışma organı olan Venedik Komisyonu, Türkiye'de sayıları 1300'ün üzerine çıkan 'Cumhurbaşkanı'na hakaret davaları' ve bunlara konu TCK 299. maddeye ilişkin hukuki görüş hazırlıyor. Görüşünü Mart ayında Avrupa Konseyi'ne iletecek.

 

Avrupa Gazeteciler Federasyonu ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu da uluslararası medya organlarında Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin ihlalleri konu alan yazıların yayınlanması için kampanya başlatıyor

 

BU AYIPTAN KURTULALIM

 

Çakırözer basın toplantısında şu değerlendirmeleri yaptı:

“Ülkemizin Avrupa ve dünya gündeminde 'cezaevindeki gazeteciler' ve 'ifade özgürlüğüne yönelik baskılar' ile anılır olması bir demokrasi ayıbıdır. Hem Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu AKP Genel Başkanı ve Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu'na hem de parti sözcülerimiz kamuoyuna sürekli aktarıyoruz. Türkiye'yi düşüncelerin, yazıların, karikatürlerin hapsedildiği bir ülke olmaktan çıkarmalıyız”

 

22 İLDE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUŞULACAK

 

Türkiye'nin 22 ilinde 450 sivil toplum örgütü ile birlikte toplantılar yapan Türkiye Küçük Milet Meclisi (TkMM) isimli sivil toplum oluşumunun yöneticileri ile basın toplantısı düzenleyen Çakırözer, TkMM'nin de şubat ayında illerde yapacağı  toplantıların gündeminin de 'basın ve ifade özgürlüğü' olarak belirlenmesinden de memnuniyet duyduğunu açıkladı.