Yaşam

Uluslararası Proje: Yaşam Köyü

Abone Ol

Tepebaşı Belediyesi’nin Remourban - Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi ile hayata geçirdiği “Yaşam Köyü”, kentsel dönüşüme farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Tamamlanma aşamasına gelen proje, yalnızca Eskişehir’de değil, aynı zamanda dünyada da sosyal belediyecilik alanında yapılmış önemli projeler arasında yer alıyor.

Tepebaşı Belediyesi sadece Türkiye ölçeğinde değil küresel ölçekte sürdürülebilir şehir projeleri ile dikkat çekiyor.

57 villanın dönüşüm kapsamında yenilenmesi ile oluşturulan Yaşam Köyü’nde, Alzheimer hastalarını misafir edecek konukevinden, çocuklara oyun alanı oluşturan kreşe, çeşitli etkinliklerin yapılacağı beceri ve sanat atölyesinden, fizyoterapi merkezine kadar toplumun tüm kesiminin sosyal hayata katılmasına yardımcı olacak tesis bulunuyor. Engelli bireylerin çalışma hayatına katılarak çeşitli yerlerde istihdam edilmesine imkan tanıyan İbrahim Ethem Kesikbaş Engelliler Montaj Atölyesi de Yaşam Köyü’nün bir başka önemli bölümü olarak dikkat çekiyor. Yaşam Köyü projesi olarak özetlenebilecek proje toplumun her kesimini ilgilendiren çözümleriyle örnek bir proje olarak gösteriliyor.

"Akıllı Şehir Projesi" alanında, Avrupa Komisyonu'ndan hibe almaya hak kazanan Türkiye’deki ilk ve tek belediye olma unvanına sahip Tepebaşı Belediyesi tarafından hayat geçirilen Yaşam Köyü, engelli bireylerden Alzheimer hastalarına, çocuklardan sağlıklı yaşlılara kadar toplumun tüm kesimlerini bir araya getirmeyi ve kent sakinlerinin yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor.

Akıllı kent yatırımları ile sürdürülebilir bir kentsel yaşam olanağı sunmaya devam eden Tepebaşı Belediyesi, kentsel dönüşüm kapsamında gerçekleştirdiği çalışmalarını uluslararası arenaya taşıdı. Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, proje kapsamında TOKİ’den devralınan 57 villanın dönüşümünün %97 oranında tamamlandığını ve Yaşam Köyü bünyesindeki birçok sosyal tesis ve projenin merkezinin de kent halkına hizmet vermeye başladığını belirtti. 

“Yaşayan aktif bir köy”

Yaşam Köyü projesinin, ülkemizde ve dünyada ses getiren önemli sosyal projeler arasında yer aldığını belirten Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç; “Sunduğumuz hizmetlerde önceliğimiz halkımız. Her bireyin yaşam kalitesini yükseltmek, sosyal faaliyetlere katılarak aktif bir hayat sürmesini sağlamak için bugüne kadar pek çok projeyi hayata geçirdik. Aşağı Söğütönü Mahallesi’nde başlattığımız ‘Yaşam Köyü’ de aslında bu amacın en güzel somut örneği. Bakım desteği gereken çocukların, yaşlıların, Alzheimer ya da engelli bireylerin hem konaklayabileceği hem tedavilerini sürdürebileceği hatta sosyalleşip, istihdam edilebilecekleri bir köy kurduk. Tıpkı hayat gibi yaşayan ve her dakika aktif olan bir köy… Bu projemiz ile binlerce kişinin hayatına ulaşabilmek ve bireysel yaşam kalitelerini artırabilmek bizler için gurur kaynağı. Hem ülkemizde hem de dünyada örnek sayılabilecek ‘Yaşam Köyü’ projemizi önümüzdeki dönemde daha fazla geliştirerek daha fazla vatandaşımıza ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Başlıklarla ‘Yaşam Köyü’

Yaşam Köyü projesinde sunulan hizmete ilişkin bazı ana başlıklar ise aşağıdaki gibi:

•           60 yaş üzeri sosyal yönden yoksunluk duyan, bakıma ve yardıma muhtaç olup kişisel öz bakım ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilecek bireylere yönelik, 2 hizmet binası ve 40 yatak kapasitesi ile hizmet veren Sağlıklı Yaşlılar Konukevi,

•           24-36, 37-48 ve 49-54 aylık çocuklara yönelik olmak üzere çocukların gelişim alanlarını destekleyen Kreş,

•           Merkez içerisinde hizmet alan bireylerin ihtiyaçlarına yönelik özel egzersizler sunan Fizyoterapi Merkezi,

•           Cam füzyon, seramik, ahşap boyama, ebru, mum - sabun yapımı, su kabağı ve resim gibi sanat kurslarına ev sahipliği yapan Beceri ve Sanat Atölyesi,

•           Kent sakinlerine daha iyi hizmet verebilmek ve onların taleplerini yerine getirebilmek için hizmet veren Belde Evleri bulunuyor.

Montaj Atölyesi engellilere iş imkanı sunuyor

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın örnek projelerinden biri olan İbrahim Ethem Kesikbaş Engelliler Montaj Atölyesi, engelli bireylerin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalardan gelen demonte parçaları birleştirerek hem fiziksel becerilerini geliştirmesine hem de sosyal yaşama dahil olmasına yardımcı oluyor. Eğitim sürecinden geçen engelli bireyler, çalışma hayatına atılarak fabrikalarda istihdam edilme imkanı da buluyor. Fabrikalar tarafından 9 bireyin iş için istihdam edildiği atölyede, bugüne kadar 4 milyonun üzerinde parça montajı gerçekleştirildi.

Alzheimer hastalarına 24 saat bakım

‘Yaşam Köyü’nde yer alan Alzheimer Konukevi, ileri yaş hastalığı olan ve yaşam kaliteleri hastalıktan büyük oranda etkilenen Alzheimer hastalarına destek oluyor. 24 saat boyunca sağlık personeli, hasta bakım elemanı ve temizlik personeli mevcut olan merkezde, hastaların gerekli durumlarda hastaneye nakilleri de Tepebaşı Belediyesi’nin hasta nakil ambulansı ile sağlanıyor.