2022-2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme ve 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme hükümlerinde, idari personelin yükseköğretim kurumları arasında tayin-nakil talebinde bulunabilmeleri için çalışma yapılacağı hüküm altına alınmıştı. Ancak bu konuda henüz bir irade ortaya konulmamış olup mağduriyetler devam etmektedir.
Ayrancı açıklamasında, üniversitelerde çalışan memurlar malumlarınız olduğu üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tâbi olarak görev yapmaktadırlar. Ancak üniversitelerin kendilerine özgü özellikleri nedeni ile burada görev yapan memurlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre kendileriyle eşdeğer memurların yararlandığı haklardan mahrum kalmaktadırlar, dedi.
Bu hak mahrumiyetlerinin başında yer değiştirme, tayin, nakil iş ve işlemlerinin geldiğini ifade eden Ayrancı, her bir üniversitenin merkez ve taşra teşkilatı olmadığından yani sadece bulundukları illerde bağlı birimlerinin bulunması sebebi ile hiçbir memurun özür durumu, sağlık durumu, eş durumu gibi sebepler ile yer değiştirme ve tayin işlemleri yapılamamaktadır. Bu tür kurumlar için çalışan personellerin yer değiştirmelerine imkân sağlayan tek hukuki düzenleme “kurumlar arası nakil” olarak görülmektedir. Fakat kurumlar arası nakil işlemlerinde personel öncelikle kendisini talep edecek kurum aramak ve bulmak zorunda kalmaktadır. Nakil olmak isteyen bir memur bir kurum bulduğunda ise kendi üniversitesinden bu defa da “muvafakat” almak mecburiyetindedir.
Ancak bu muvafakatin her zaman verilmediğini ifade eden Ayrancı, pek çok memur bu hususta mağdur olmakla beraber, aile bütünlüğünün parçalanmasına, var olan sağlık sorunlarının düzenli tedavi imkânı olmadığı için daha da artmasına ve ilerlemesine, personelin çalışma performans ve kalitesinde düşüşe, yer değiştirme talebi olan ve muvafakat için kurumu ile sorun yaşayan personele yapılan keyfi uygulamalar ile psikolojik baskı oluşmasına sebep olmaktadır.
Bu mağduriyetle karşılaşan üyelerimiz adına sendikamızın açtığı ve olumlu sonuçlanan davaları olmuştur. Ancak yargıya başvurmak az önce bahsettiğim sorunları ne yazık ki topyekûn çözmüyor, ivedilikle
YÖK koordinatörlüğünde bir yönetmelik çıkarılmalı ve yine üniversitelerde görev yapan personelin karşılıklı yer değiştirme (becayiş) hakkı da bu yönetmelikte düzenlenmelidir. Çünkü bu iş artık rektörlerin inisiyatifine bırakılmayacak kadar kronik hale gelmiş bulunmaktadır, dedi.