Açıklanan pancar alım fiyatı karşısında para kazanamayan çiftçi, içi kan ağlaya ağlaya pancarını, emeğini Türkşeker’e teslim ediyor. Eline para kalmayan çiftçinin dayanma gücü kalmadı. Mısırda da pancarda fiyat iyileştirmesi yapılmalıdır” diyerek açıklanan alım fiyatları ile üreticinin bu yıl da beklentisinin karşılanmadığını söyledi.

Sorunları Yerinde Tespit Ediyoruz Sorunları Yerinde Tespit Ediyoruz

“PANCAR ÜRETİCİSİ ZARAR ETTİRİLİYOR”

Türkşeker, 2023 şeker pancarı alım fiyatını, 100 TL kota tamamlama primi dedahilton başına 1.855 TL olarak açıkladı. Kotasını tamamlayamayan üretici dolayısıyla 1.755 TL. Böylece geçen yıl ton başına 1.450 TL olarak açıklanan şeker pancarı alım fiyatı bu sezon yüzde 27,93 artırılarak 1.855 TL’ye yükseltildi. Bu artışın, ton başına en az 14 polar pancar için,minimum 2.000TL beklentisi olan çiftçinin önümüzdeki yıllarda üretimden biraz daha koparılması anlamına geldiğini kaydeden Süllü, “Girdi maliyetlerindeki ortalama yüzde 100 artış, işçilik ücretlerindeki yüzde yüz artışın çok altında bir artış yapıldı. Pancar üretiminin girdi maliyetleri 1.900 TL’yi geçerken alım fiyatı 1.855 TL zarar anlamına gelir. Bu koşullarda çiftçinin eline para kalmadığı gibi masraflarını dahi karşılayamaz.TÜİK’in daha yeni açıkladığı yıllık enflasyon yüzde 61 iken, pancar alım fiyatında yüzde 27,9 oranında artış yapılması asla kabul edilemez.  1 torba şeker 1.800 TL iken 1 ton şeker pancarına 1.855 TL alım fiyatı belirlemek ülke tarımına yapılan çok büyük bir darbedir. Uygulanan bu fiyat politikası, yerli pancar üretiminin sonunu getirecek riskler taşıyor” açıklamasında bulundu.

“YERLİ ŞEKER PANCARI YOK EDİLİYOR”

Açıklanan pancar alım fiyatının, ülkenin birçok bölgesinde olduğu gibi, Eskişehirli çiftçilerin de en önemli geçim kaynaklarından biri olan şeker pancarının üretim maliyetlerini karşılamaktan ve ellerine para kalmasından çok uzak olduğunu ifade eden Süllü, “Mazotu, gübresi, ilacı, işçiliği ve hasadı derken maliyetler sürekli olarak artarken enflasyon artış oranının çok altında bir alım fiyatı belirlenmiş durumda. Geçen yıl yıl mazot 18 liraydı, şu anda 41 lira. Nakliye masraflarında en az yüzde 200 oranında artış yaşandı. Gübre yüzde 50 arttı. Çiftçi para kazanmayacaksa neden ekmeye devam etsin?” dedi.

ÜRETİCİNİN DE NAKLİYECİNİN DE ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI VERİN

Diğer yandan, pancar nakliyecisi esnafa yapılan yüzde 30 zammın da hiçbir şekilde maliyetleri karşılayamadığını ifade eden Süllü,“Siyasi iktidar ve Türkşeker, nakliyeci esnafımızın sesini duymalı, emeğinin karşılığını vermeli ve gerekli iyileştirmeleri bir an önce yapmalıdır. Mazota yüzde 120 zam yapılırken nakliyeci esnafı yüzde 30 zamla nasıl kontağını açacak?” diye tepki gösterdi. Üreten çiftçiyi, emeğini ortaya koyan nakliyeciyi mağdur eden bir tablo ile karşı karşıya olduklarını belirten Süllü, “Buradan Türkşeker yetkililerine, şeker fabrikası yetkililerine, iktidara çağrıda bulunuyoruz; pancar üreticisinin de nakliyecinin de alın terinin karşılığını verin. Eğer bu iyileştirmeler yapılmazsa özünümdeki yıl pancar ekecek çiftçi kalmayacak” açıklamasıyla“Üreticinin daha fazla mağdur olmaması için,acilen mısırdave pancarda fiyat iyileştirmesi yapılmalıdır” diyerek iktidaraüreticinin sesine kulak vermesi çağrısında bulundu.