Gündem

Üretici ile market fiyatları arasındaki fark artıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) ekim ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının giderek artmasına yönelik bir açıklama yapmıştı.

Abone Ol


Aracıların çiftçiden ucuza aldığı malları tüketiciye fahiş fiyatlardan ulaştırdıklarını söyleyen Eskişehir Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, limonda üreticiyle market arasındaki fiyat farkının yüzde 683 dile getirdi.
Limonda fiyat farkı yüzde 683
Çelikoğlu, “Genel başkanımız hafta içi bir açıklama yaptı, limonda olan üreticiyle market arasındaki fiyat farkı yüzde 683. Bu sene limon rekoltesinin fazla olmasından dolayı üreticinin elindeki limonu çok ucuza alıp, marketlerde ve pazarlarda çok yüksek fiyatlarda satıyorlar. Bu da çiftçinin en büyük sorunlarından birisi. Domateste olsun diğer yaş sebze ve meyvelerde olsun hepsinde en büyük sıkıntımız bu” dedi. 
Soğanda da durumun farklı olmadığını belirten Çelikoğlu, “Soğan da üretici ile tüketici arasındaki fark yüzde 400. Bizim elimizden 5 liraya alınan soğan bugün 15,20 liraya satılıyor pazarda. Patates de aynı. Üretici mağdur, aracı ekmeğini yiyor.” şeklinde konuştu.
Marketler mazot fiyatlarını fırsata çevirdi
Aracı konumundaki marketler ve halcilerin mazotta yaşanan fiyat artışının geçen yıla oranla yüzde 75 artmış olmasını fırsata çevirdiklerini ifade eden Çelikoğlu, “Mazot yüzde 75 oranında bir artış var ama bu mazotu en fazla kullanan kesim yine biziz. Bizim girdilerimiz çok yükseldi. Aradaki aracılar marketler, halciler bunu çok güzel fırsata çevirerek köylünün elindeki malı ucuza alarak pahalı şekilde tüketiciye ulaştırıyorlar. Fiyatlardaki artış bundan kaynaklanıyor. Eskişehir’den İstanbul’a giderken en fazla bin 500 lira mazot fiyat farkı veriyor, biz tonlarca mazot kullanıyoruz ama fiyatlara yansıtamıyoruz.” açıklamasında bulundu. 
Hal yasası derhal kanunlaşmalı
Yaşanan sıkıntıların çözümüne yönelik hal yasasını işaret eden Çelikoğlu, üreticinin mağduriyetinin giderilmesi için yasanın kanunlaşması gerektiğinin altını çizdi. Çelikoğlu, “Hal yasasının tekrar gözden geçirilip düzenlenerek gündeme getirilmesi lazım. Şu an gündemde ama hiçbir ilerleme kaydedilmiyor o yüzden bütün üreticiler, çiftçiler mağdur vaziyette şu an. Hal yasasıyla beraber üretici kendi ürettiği malı kooperatifler ya da birliklerle tüketiciye kendisi ulaştırırsa bu sorunlar çözülür. Arada aracı olduğu sürece çiftçi para kazanamaz.” dedi.