Gündem

Üreticilerin sesini duyun

Abone Ol

 Eskişehir Tarım Platformu, hayvan üreticilerinin yaşadıkları sorunlara yönelik basın açıklamasında bulundu.

Eskişehir Tarım Platformu adına konuşan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Kızılinler, Eskişehir için oldukça önemli olan belediyelere ait mezbahaların kapatılmasına yönelik konuştu. Kızılinler, “2014 yılında belediyelere ait mezbahaların kapatılmasından beridir üreticinin en önemli problemi olan mezbaha kurulması konusunda başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere sorumlu tüm kurumların sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Küçükbaş hayvan varlığımız azalıyor

Kızılinler, her geçen gün değişen döviz kuruna bağlı olarak yem fiyatları ve akaryakıt fiyatlarının artmasının üreticiyi çok zor durumda bıraktığını söyledi. Artan nakliye ücretleri ve saman yonca fiyatlarının da fazla olmasıyla üreticinin zorlandığını belirten Kızılinler, çareyi damızlık hayvan sayısının azaltılmasında bulunduğunu ifade etti.

 Kızılinler sözlerine şu şekilde devam etti: “Ülkemizde 2021 yılında; 45 milyon koyun, 12 milyon keçi olmak üzere toplam 58 milyon küçükbaş hayvan varlığına sahiptik. Bu sayı giderek azalmaktadır. Bu da 85 milyon vatandaşa düşen hayvan miktarının yok olması demek. Bu Türk halkının sağlıklı et ve süte eldeki parasıyla ulaşamaması anlamına gelecek.”

Artan yem maliyetlerine bir an önce önlem alınması gerektiğini söyleyen Kızılinler, tek geçim kaynağımızdan vazgeçmememiz gerektiğinin altını çizdi.

Yem fiyatlarının yüksekliğinin üretim maaliyetlerini arttırdığını söyleyen Kızılinler, üreticinin yem almak yerine ıslah edilmemiş ve besleme kapasitesi düşük meralardan hayvanlarını doyurmaya çalıştığını ifade etti. Buna bağlı olarak dengeli beslenmeyen hayvanların karkasının kalitesinin ve randımanının da düştüğünü vurguladı.

Çoban bulamıyoruz

Kızılinler çoban bulamadıkları için hayvan bakıcısı ihtiyacının uzun yıllardır mültecilerle karşılandığını belirtirken, artık mültecilerin de başka sektörlere yöneldiğini söyledi. Eğitimli çobanların istihdam edilmesi gerektiğini vurgulayan Kızılinler, ara eleman yetiştirilecek eğitim ve öğretim sisteminin ülkemizde mevcut olmadığını belirtti.

Kesim fiyatları üreticinin sırtına yük

Serbest piyasa ve Et Balık kurumu aracılığıyla belirlenen kesim fiyatlarının üreticinin gerçek maliyetlerini karşılamadığını söyleyen Kızılinler, küçükbaş kesim fiyatlarının yükünün üreticinin sırtına yüklendiğinin altını çizdi. Kızılinler, bu durumun üreticinin damızlık materyalini kesime sevk etmesine neden olacağını belirtirken, ülkemizde küçükbaş hayvancılığın hızla azalacağını ve dolayısıyla tüketicinin kırmızı ete ulaşamayacağını söyledi. Sektördeki tüm paydaşların söz hakkı olması gerektiğini belirten Kızılinler, tüketicilere kulak verilmesi çağrısında bulundu. Kızılinler, “Üreticinin durumu böyleyken, üretici maliyetlerin altından kalkamıyorken, üretici damızlık hayvanını keser hale gelmişken, üretici kuzusunu kestirecek yer bulamıyorken, tüketiciye ucuz et yedirmek için tüm faturanın üreticiye yıkılmak istenmesine şiddetle karşı çıkıyoruz.” şeklinde konuştu. Ülkede et üretiminin ithalat üzerinden yapılmak istenmesinin de manidar bulduklarını sözlerine ekledi.

(MY