Siyaset

Vergi adaletsizliği önergesi reddedildi

Abone Ol

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Kabukcuoğlu'nun Türk vergi sistemindeki adaletsizliklerin ve ekonomide kayıtdışılığın artış sebeplerinin araştırılması için vermiş olduğu meclis araştırma önergesi 16.Temmuz.2019 tarihinde Genel kurulda görüşüldü.AKP' nin Red oyu verdiği, MHP'nin çekimser kaldığı önerge reddedildi.

 Verilen önergede şu ifadelere yer verildi; "

Vergi, devletin kamu hizmetlerini finanse etmek amacıyla hukuki zor kullanma yetkisine dayanarak kişi ve kurumlardan karşılıksız aldığı ayni ve nakdi ödentilerdir.

Gelir ve servet üzerinden alınan vergiler dolaysız, ürün ve hizmet gibi harcamalar üzerinden alınan vergiler de dolaylı vergi olarak adlandırılır.

Anayasamızın 73. Maddesi:  “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.

Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır.” hükmü ile her Türk vatandaşının vergi mükellefi olmasını emrettiği gibi, sosyal devletin bir gereği olarak da adaletli ve dengeli vergi politikaları izlemeyi, kamu otoritesi için bir sosyal amaç olarak koymuştur.

Ülkemizin vergi politikaları incelendiğinde; gelir ve servet üzerinden alınan vergilerin oranının harcamalardan alınan vergilerin oranından sürekli düşük olması, çok kazanandan daha çok vergi alınması prensibine aykırı olarak kazancı ne olursa olsun her vatandaşın harcaması oranında vergi ödemesine neden olmaktadır.

Dolaylı vergilerin tüm vergiler içerisindeki payı OECD ülkelerinde ortalama %46 iken ülkemizde bu oran %67 ile ortalamanın çok üzerindedir.

Bu vergi adaletsizliğinin sonucu olarak ülkemizde kayıt dışı ekonomi oranı her geçen gün daha da artmaktadır. Bu konuda yapılan çeşitli bilimsel araştırmalarda, Türkiye’de ekonomideki kayıt dışılığın oranı yüzde 40 ile yüzde 60 arasında bir değere yükseldiği belirtilmektedir.

Milletimizin hak ve menfaatlerini korumak ve kollamak görevinde olan yüce meclisimizin, ülkemizin vergi politikalarını araştırmak, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımını sağlamak, tüm vatandaşlarımızın üzerinde mutabık kalacağı bir vergilendirme sistemini belirlemek ve kayıt dışı ekonomik verilerin gelişmiş ülke seviyelerine indirilmesi için yapılması gerekenleri saptamak amacıyla bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz."