Gündem

Yalaz; “Tek adam rejimi 12 Eylül’ün uzantısıdır”

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleriyle birlikte 12 Eylül darbesi ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Abone Ol


Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleriyle birlikte 12 Eylül darbesi ile ilgili basın açıklaması yaptı. 

Anayasayı uygulamadan kaldıran darbecilerin, TBMM'yi de lav ederek antidemokratik faaliyetlerine devam ettiğini söyleyen Talat Yalaz; "12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçti. Dönemin Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun'dan oluşan Milli Güvenlik Konseyi, bütün yetkileri 12 Eylül 1980’de kendilerinde topladı. Anayasayı, yasaları işine gelmediğinde yok sayan, tüm yetkilerin bir kişide toplandığı günümüz tek adam rejimi 12 Eylül darbe rejimine ne kadar da benziyor" dedi.
'1 MİLYON 683 BİN' KİŞİ FİŞLENDİ

Darbeden sonra '1 milyon 683 bin' kişinin fişlendiğini belirten Yalaz; "Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı. 7 bin kişi için idam cezası istendi ve 517 kişiye idam cezası verildi. Haklarında idam cezası verilenlerden 50'si asıldı” ifadelerini kullandı. 
KRİZİN YÜKÜ HALKA YÜKLENDİ
12 Eylül darbesinin şiddet dolu, acı bir reçete olduğunu söyleyen Yalaz; “Bu darbe; Grevlerin yasaklandığı, işçi sınıfı ve halk örgütlerinin dağıtıldığı, toplumsal muhalefetin kan dökülerek ezildiği, Türk Halkının taleplerinin hatta Kürt halkının varlığının ‘terör’ çerçevesinde görüldüğü, işkencenin, infazların, gözaltında kaybetmelerin, karanlık zindanların, uzun ve eziyetli tutuklamaların büyük pervasızlıkla kullanıldığı siyasal ve sınıfsal bir saldırıdır. Öncelikle ve özellikle toplumun emekçi kesimlerine, devrimci / sosyalist- sosyal demokrat kurumlara, aydınlara karşı yapılmıştır. 12 Eylül sonrasında, işçi sınıfı, yoksul köylüler, küçük üreticiler, kamu emekçileri, olağanüstü gelir kayıplarına uğratılmış; ekonomik krizin yükü yine halkın sırtına yüklenmiştir. Farkında mısınız? Günümüze ne kadar benziyor” dedi.
12 EYLÜL HUKUKSUZLUĞU SÜRÜYOR 
Tek adam rejiminin 12 Eylül’ün bir uzantısı olduğunu dile getiren Başkan Talat Yalaz; “Darbenin yol açtığı fiziki ve manevi acıları kullanarak 2010 yılında bir anayasa değişikliği ile tek adam rejimi inşası için çok önemli bir dönemeci geçen AK Parti-Erdoğan yönetimi de 12 Eylül’ün doğal bir uzantısıdır. Siyasal İslamcı / faşizme yakın kadroların oluşturduğu tek adam rejimi tüm yönleriyle 12 Eylül ile uyumludur. Ülkenin dört bir yanında küçük bir azınlık dışında toplumun tüm kesimlerine yönelik devlet şiddetinin ve tehdidinin devam etmesi darbeci iktidar anlayışının, tek adam rejiminin genel karakteridir. 12 Eylül’le hesaplaşma bugünü ve geride kalan 44 yılı içermeden tamamlanamaz. Tüm ezilenler, yok sayılanlar için bugünün görevi; Bağımsız, demokratik, özgürlükçü laik bir Türkiye için demokrasi ve insan hakları mücadelesini yükseltmek, işçilerin, emekçilerin, halkların egemenliğini kurmak için tüm ezilenler, yok sayılanlar olarak bahanesiz birleşik toplumsal muhalefet mücadele içinde yer almak olmalıdır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.