Açılışa Odunpazarı Belediyesi Kazım Kurt, CHP Eskişehir Milletvekili Jalen Nur Süllü, Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Mahmut İzzet Erol ve Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Levent Özbunar katıldı.

Tarımın geliştirilmesi, yeni çeşitlerin denenmesi, yerli tohumların toplanması ve üretilmesi gibi faaliyetlerin gerçekleştirileceği merkezde çeşitli bitkilerin denemeleri yapılıyor. İç Anadolu Bölgesi’nde adaptasyon yeteneğinin olabileceği düşünülerek 13,14 kök marafalfa bitkisi ektiklerini söyleyen Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Mahmut İzzet Erol; "Uzun yıllık bir yem bitkisidir 3 yıl devam edebilir. Maralfalfa bünyesinde yüzde 18,71 ham protein barındırır ve yüzde 12 karbonhidrat oranına sahiptir. Hazım yeteneği yüksektir, hayvanlar tarafından severek tüketilir. Maralfalfa aynı zamanda magnezyum, kalsiyum, kobalt, selenyum, potasyum gibi mineraller bakımından da zengin." şeklinde konuştu.

ÜLKEDE TARIM PLANLAMASI YOK

Bebek katili, mecliste konuşturulamaz! Bebek katili, mecliste konuşturulamaz!

Zaman zaman samanı bile ithal eder duruma gelindiğini söyleyen Kazım Kurt, ülkede bir tarım planlaması, üretim planlaması olmadığını vurguladı. Kurt; “Ezbere bir üretim süreciyle bu iş ancak bu kadar olur. Biz daha az emekle, daha az harcamayla daha çok ürün elde edebilelim.” dedi. Geçmiş yıllarda ekilen ürünleri halk marketlerde yoksul insanlarla paylaştıklarını ifade eden Kurt; “Şimdi deneme yapıyoruz. Eskişehir çiftçisi hangi ürünü işlerse, ekerse daha çok kazanır. Bunun maliyeti yüksek, hepinizi deneyemeyebilirsiniz ama bize önerin, bu alanda bu denemeleri yapalım.” şeklinde konuştu.

CHP’Lİ SÜLLÜ; ÜLKEDE TARIM POLİTİKASIZLIĞI VAR

Konuşmasında çiftçilerin yaşadıkları sorunlara değinen CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü; “Eğitim gerçekten çok önemli ama bu ülke ne yazık ki çiftçiye kalkıp kepek ekin diyen bir başbakan tarafından yönetildi bir dönem. İklim krizi var, ülkemizi çok büyük bir kuraklık bekliyor. Çiftçimiz kuyulardan su çekiyor, yüksek elektrik faturaları ile perişan durumda. Gerçekten sıkıntılı bir süreç var. Milletin efendisi olan o köylüye sen artık üretme diyorlar. Tarım politikası diyemeyeceğim buna, tarım politikasızlığı sürüyor.” dedi.

Kendi kendine yetebilen yedi ülkeden biriyken şimdi yabancı ülkelere muhtaç hale gelindiğinin altını çizen Süllü, yerli çiftçilere verilmeyen paraların ithalatta Ukrayna ve Rus çiftçisine verildiğini belirtti. Endemik bitkilerin önemine de vurgu yapan Süllü; “Bunların ekimini arttırmamız gerekiyor. Buraya sahip çıkacak olanlar artık siz üreticilerimizsiniz. Bizler de sizlerin vekili olarak gerektiğinde sizlere destek olalım. Bu güzel toprakları en verimli nasıl kullanabiliriz, önümüzde bir gıda krizi var bunu nasıl aşabiliriz hep birlikte başarabileceğimize yürekten inanıyorum.” ifadelerinde bulundu.