Siyaset

Yüksek Hızlı zamma dur denmeli

Abone Ol

Yüksek Hızlı Tren (YHT) abonman biletlerindeki fahiş zammı gündeme taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, bilet fiyatlarındaki 1 yıllık zam oranını da açıkladı. Çakırözer, “Son zamla birlikte Ankara-Eskişehir hattındaki öğrenci abonman bilet yüzde 88 arttı ama son 1 yıldaki artış yüzde 126. Aynı hatta tam abonman bilete yapılan zam yüzde 170 ama 1 yıllık zam yüzde 224” dedi. Her gün aralarında öğrencilerin ve kamu çalışanlarının da olduğu ortalama 5 bin kişinin abonman biletle seyahat ettiğini söyleyen Çakırözer, “Kamu hizmeti ile bağdaşmayacak şekilde kâr ettiği Sayıştay raporları ile sabit bir kuruluşun bu kadar büyük bir zamla hizmet vermesi adaletli, vicdani değil, kamu hizmeti ile bağdaşmaz. Bu zam derhal geri alınmalıdır. Yüksek hızlı zam, durdurulmalı” dedi. Çakırözer; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile TCDD yönetimine “Yaptıklarının indirim mi, yoksa zam mı olduğunu trene binip, her gün seyahat eden ortalama 5 bin kişiye sorsunlar” çağrısını yaptı.

Yüksek Hızlı Trenlerde 30 günlük abonman biletlere yapılan zamma yönelik tepkiler sürüyor. Yapılan son zammı gündeme taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, aynı biletlere bir yıl içinde yapılan zam oranlarına ulaştı.

SON ZAM, BUZDAĞININ GÖRÜNEN SADECE GÖRÜNEN YÜZÜ

Yapılan son zamla Ankara-Eskişehir hattındaki 30 günlük öğrenci abonman biletin 509 liradan 960 liraya çıktığını anımsatan Çakırözer, “Fakat bu yüzde 88’lik artış, buz dağının görünen yüzü. Asıl fahiş zam, bir yıllık artışta ortaya çıkıyor. Aynı hatta 30 günlük abonman bilet 2019 yılı başında 424 liraydı. Yıl içindeki zamla 509 liraya çıktı, son zamla belirlenen fiyat 960 lira. Yani öğrenci abonman bilete son 1 yılda yapılan zam yüzde 126 oranında” dedi. Çakırözer; 30 günlük öğrenci abonman biletlerinde Ankara – Polatlı hattındaki bir yıllık zam oranının yüzde 160, Ankara – Konya hattında yüzde 126, Polatlı-Eskişehir hattında yüzde 138, Polatlı-Konya hattında ise yüzde 129 olduğunu açıkladı.

YÜZDE 265’LERE VARAN ZAM MI YAPILIR?                

Çakırözer, “Benzer bir hesapla Ankara-Eskişehir hattında tam abonman biletin fiyatı yapılan son zamla yüzde 179 arttı. Ancak son bir yıl içindeki artış oranı yüzde 224. Ankara – Polatlı hattındaki artış yüzde 265. Ankara – Konya hattındaki artış yüzde 224. Polatlı – Eskişehir hattındaki 1 yıllık zam oranı yüzde 238. Polatlı – Konya hattı ise yüzde 225. Öğrencilere yönelik kamu hizmetine yüzde 265’lere varan zam yapılır mı?” ifadelerini kullandı.

KÂR, KAMU HİZMETİ İLE BAĞDAŞMIYOR

Sayıştay’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın TCDD’nin 2018 yılı hesaplarına ilişkin denetim raporun anımsatan Çakırözer, “Sayıştay; YHT hatlarının işletilmesinden elde edilen toplam gelirin, maliyetin yüzde 18 üzerinde olduğunu belirliyor. Yüzde 10’a kadar kârın makul kabul edilebileceğini belirten Sayıştay, maliyetlerin üzerinde bir gelirin kamu hizmeti yükümlülüğü ile bağdaşmadığı değerlendirmesini yapıyor. Demiryolları zaten kamu hizmeti ile bağdaşmayacak şekilde kâr ediyor” dedi.

BİNLERCE KİŞİYİ ETKİLEYEN BU ZAM GERİ ALINMALI

Çakırözer, “Her gün aralarında öğrencilerin ve kamu çalışanlarının da olduğu ortalama 5-7 bin kişi abonman bilet ile seyahat ediyor. Kamu hizmeti ile bağdaşmayacak şekilde kâr ettiği Sayıştay raporları ile sabit bir kuruluşun bu kadar büyük bir zamla hizmet vermesi adaletli, vicdani değildir, kamu hizmeti ile bağdaşmaz. Bu zam derhal geri alınmalıdır. Yüksek hızlı zam, durdurulmalı” ifadelerini kullandı.

HESAP BÖYLE YAPILMAZ

TCDD Genel Müdürlüğü’nün zamma yönelik tepkiler üzerine yaptığı “zam yok, indirim oranında değişiklik var” açıklamasını da değerlendiren Çakırözer, “Aylık abonman fiyatını, biniş sayısına bölüp, zam yok diyorlar. Ancak biliyoruz ki, abonman bilet hesaplaması buna göre yapılmaz. Kentteki ev kiralarına, günlük ortalama harcamalara göre yapılır. Bugüne kadar da böyle yapılıyordu. Ancak yapılan açıklama, kısa bir süre önce göreve gelen yeni TCDD yönetiminin bu mantıktan ne kadar uzak bu hesaplamayı ne kadar bilmediklerini gösteriyor. Bilselerdi, halkın aklıyla alay eden bu açıklamaya imza atmazlardı” dedi.

TREN ÇAĞRISI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ve TCDD Taşımacılık Genel Müdürü’ne çağrı yapan Çakırözer, “Yaptıklarının indirim mi, yoksa zam mı olduğunu trene binip, her gün seyahat eden ortalama 5 bin kişiye sorsunlar” ifadelerini kullandı.