Merkez ilçe temayül yoklamaları tamamlandı Merkez ilçe temayül yoklamaları tamamlandı

Eskişehir Genç İş Adamları Derneği (ESGİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Batuhan Eldem, yurt dışı çıkış harç pulu ücretinin artırılması yönündeki önerinin gözden geçirilmesi talebini dile getirdi.

3000 TL'ye Çıkacak Harç Pulu Tepki Çekti

Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıyan ve 24 Mayıs 2024 tarihli Gelir İdaresi Başkanlığı Sunumu’nda gündeme gelen “Yurt Dışına Çıkış Harç Pulu” tutarının, mevcut 150 TL’den 3000 TL’ye çıkarılması önerisi, büyük bir tartışma yarattı. Eldem, bu önerinin gözden geçirilmesini talep ederek, mevcut pasaport ve harç maliyetlerinin zaten yüksek olduğunu vurguladı.

En Pahalı Pasaport ve Harç Ücreti

Batuhan Eldem, hali hazırda 10 yıllık Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu'nun 262 dolar maliyeti ile dünya genelinde en pahalı pasaportlardan biri olduğunu belirtti. Yurtdışı çıkış harcı uygulamalarının ise ülkelere göre 2 dolar ile 40 dolar arasında değiştiğini, önerilen 3000 TL'lik tutarın ise yaklaşık 91 dolara tekabül edeceğini ve bu rakamın dünya genelinde en yüksek harç ücreti olacağını ifade etti.

Yurtdışı Seyahatleri Zorlaşıyor

Eldem, hemen hemen tüm gelişmiş ülkelerin vize uyguladığı ve birçok Schengen ülkesi başvurusunda randevu kısıtlaması olduğu bir dönemde, yurtdışına çıkmanın zaten zorlu olduğunu belirtti. Yeni düzenleme ile herhangi bir Avrupa ülkesine seyahat edecek bir vatandaşın pasaport ücreti hariç olmak üzere sadece bilet, vize ve harç ücretinin ortalama 650 dolara ulaşacağını söyledi.

Akademik ve Ticari Seyahatler Etkilenecek

Bu kararın, özellikle akademik ve ticari anlamda yıl içerisinde birçok kez yurtdışına seyahat düzenlemesi gereken kişiler için ciddi maliyet artışına neden olacağını belirten Eldem, ihracatçıların ve akademik çalışmaları için sık sık yurtdışına gitmek zorunda olanların bu durumdan olumsuz etkileneceğini vurguladı.

Adil Düzenleme Çağrısı

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın önerisinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından adil bir şekilde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Eldem, vergi etiğinin güçlenmesi amacıyla adil ve denetime tabi vergi uygulamalarını her zaman desteklediklerini belirtti.

Editör: Mustafa YILDIRIM