Zübeyir Kılıç, çocuk kalp merkezi açtı

Abone Ol

Uzun yıllar Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde yöneticilik yapan Prof Dr Zübeyir Kılıç çocuk kalp merkezi açılışı yapıldı. Çocuk kalp merkezi Büyükdere Mahallesi Atatürk Bulvarı 252/3 Selinsu apartmanında (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi karşısı) hizmet verecek. Açılışta bir konuşma yapan Prof Dr Zübeyir Kılıç şunları söyledi; "Çok değerli basın mensupları,hepinizi saygıyla selamlıyorum. Buraya kadar gelip bizi onurlandırdığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Sevim hanıma kızım ve diğer iki oğluma katkıları için şükran borçluyum.

41 yıllık hekimliğimi, öğretmenliğimi, hocalığımı, deneyim ve birikimlerimi yeni kurduğum 'Çocuk Kalp Merkezinde' çocuklara yardımcı olmak için devam ettireceğim. Bütün akademik hayatım Eskişehir'de geçti. Tıp fakültesindeki Başhekimlik ve Dekanlığım süresince Eğitim, Uygulama ve araştırma faaliyetlerinde özellikle Kalite  ve Akreditasyon çalışmalarında çok önemli katkılarım oldu. Çocuk Kardiyoloji Bilimdalını 1993'te kurdum ve Türkiye'nin en önemli merkezleri arasında olması için çok önemli katkılarım ve oldu.  Uzun süre tek başıma çalıştım. Sonra elemanlar yetiştirdim. Türkiye'de ve Dünyada yapılan tedavilerin ve girişimlerin bu merkezde yapılabilmesi için fedakarlıklarda bulundum. Yurt içi ve yurt dışı eğitim faaliyetlerini yürüttüm. Bu deneyim ve tecrübelerimi yeni kurduğum Çocuk Kalp Merkezinde devam ettirmek istiyorum. Eskişehir, Kütahya, Afyon ve Bilecik illerindeki çocukların kalp sağlığına katkı sağlamak istiyorum. Özellikle koruyucu kalp sağlığı hizmetini ön plana çıkarmak istiyorum.

Çocuk kalp hastalıkları erişkinden önemli farklılıklar göstermektedir. En sık görülen çocuk kalp hastalığı doğuştan kalp hastalıklarıdır. Doğum öncesinden itibaren görülen bu yapısal anomaliler çocuklarda değişik klinik bulgulara yol açmaktadır. Erken teşhis ve müdahale yaşam şansını ve kalitesini artırmaktadır. Morarma, çabuk yorulma, beslenme bozuklukları, nefes darlığı gibi klinik bulgular oluşturabileceği gibi, hiç bir klinik bulgu olmadan da doğuştan kalp hastalığı olabilir.

EN ÖNEMLİSİ AKUT ROMATİZMAL ATEŞTİR

Doğuştan olmayan sonradan gelişen kalp hastalıkları da olabilir. En önemlisi akut romatizmal ateştir. İleri ülkelerde sıklığı azalmış olmasına rağmen Türkiye'de maalesef hala önemli bir kalp patolojisi olarak devam etmektedir. Streptokokal boğaz enfeksiyonu geçirenlerde oluşmaktadır. Koruma ve tedavisi mümkünken Türkiye'de hala sık görülmesi düşünülmesi gereken üzüntü verici bir durumdur.

Doğuştan kalp hastalıkları da önlenebilir yada erken tedavi edilerek yaşam şansı ve kalitesi artırılabilir. Doğum öncesi yapılan fötal ekokardiyografi ile erken tanı ve tedavi mümkündür. Tedavide cerrahi yerine girişimsel tedavi yöntemleri ön plana çıkmaktadır. Bunun için iyi merkezler kurulmalı çocuk kardiyoğu, çocuk kalp cerrahı, kadın doğum uzmanı perinatolog, çocuk kalp anestezisti, yenidoğan uzmanı ve yoğun bakım uzmanından oluşan bir ekip halinde çalışmalar yürütülmelidir. Başarı ancak böyle oluşur."