Dünya üzerinde de ons bazında bir yükselme olduğunu söyleyen Semih Özçetin, “Türkiye’deki ekonomik durumlarda, liranın dolara karşı değer kaybetmesi söz konusu olduğu için katmerli yükseliyor bizde. Grafiklere göre altın son 3 yılda her sene ikiye katladı. 2, 4, 8 yani 3 senede fiyatlar 8’e katlandı. Bundan sonra da altında bir artış bekliyoruz.” açıklamasını yaptı. 

“Riskten kaçının, sepet yapın”
Gümüşün altına alternatif bir yatırım olma söylemlerine yönelik konuşan Özçetin, “Gümüş de altın gibi külçe olarak alınıp satılıyor. 1 kiloluk şeklinde külçeler oluyor. Müşteri onları almayı tercih ediyor. Çünkü bütçesi ona uygun. Kilosu şu anda 23 bin civarında, yani bir kiloyu 20 bin lirası olan biri alabiliyor. 1,5 cumhuriyet altını yapıyor. Cumhuriyet alacağına 1 kiloluk külçe alıyor. Dolayısıyla al sat farkı gümüşün kısa sürede tolere edebiliyor. Bazen gümüş ciddi şekilde duraklamaya girer, orada yatırımcının pes etmeden beklemesi lazım. Acaba altına mı gümüşe mi yatırmalı. Orada riski bölmek için ben her zaman sepetten yanayım. Döviz, altın, gümüş hepsinden. Parayı 3’e bölerek. 

Semt pazarlarında terazi ve etiket kontrolü yapıldı Semt pazarlarında terazi ve etiket kontrolü yapıldı

“Vatandaş altın almak için bir tomar parayla geliyor”
Liranın son yıllarda kaybettiği değere de değinen Özçetin, “2009’da 50 liraya bir çeyrek alınabiliyordu. Üçüncü büyük banknotumuz bir çeyreği tek başına alıyordu. Şimdi bir çeyrek altın 3 bin 250 lira. Böyle bir kâğıt para karşılığımız yok. Eğer böyle bir düşünecek olursak şu an piyasada 10 bin liralık banknotun dolaşıyor olması lazım tedavülde. Dolayısıyla bir çeyrek ya da cumhuriyet altını için bir tomar para veriliyor. İnsanlar tomar paralarla gidip gelmeye başladı kuyumcuya.