Eklemlerin iç yüzeyini kaplayan kaygan kıkırdak doku kemiklerin birbirine sürtmeden eklemlerin rahatlıkla hakaret etmesini sağlar. Bu kıkırdak dokusunun yaş aldıkça, zamanla özelliğini kaybetmesi, aşınması ve harap olması ile eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık, hareket zorluğu gibi şikayetler oluşur. Halk arasında bu duruma eklem kireçlenmesi adı verilmektedir. 

Diz kıkırdağı tedavisi, kıkırdak hasarını onarmayı, diz ağrısını azaltmayı ve fonksiyonu iyileştirmeyi amaçlayan tedavi yöntemlerini içerir. Diz kıkırdağı kendini besleyen bir damarı bulunmadığı için herhangi bir hasar durumunda kendini yenileyip, onarması oldukça güçtür. Diz kireçlenmesi şikayetlerinde uygulanacak tedavi seçenekleri hastanın durumuna, kıkırdak hasarının boyutuna ve tipine bağlı olarak değişebilir. Diz kireçlenmesi tedavisi için kullanılan yöntemler Fizik Tedavi, ilaç tedavisi, eklem için enjeksiyonlar olarak sıralanabilir. Diz eklemi içerisine uygulanan hyaluronik asit enjeksiyonu tedavisi halk arasında diz sıvı kaybı tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Ancak, bu tedavi yöntemleri çoğu zaman sorunu gidermek yerine semptomları azaltmaya yönelik olmakta ve hastaların gerçek diz kıkırdak problemlerinin tedavisinde etkisiz ya da yetersiz kalabilmektedir.

Tıptaki gelişmelerle birlikte son yıllarda kök hücre tedavisi yöntemi ile diz kireçlenmesi olan kişilerde kıkırdak hasarına (yani halk arasında tabir ile diz sıvı kaybı) bağlı şikayetleri giderip, ameliyatsız diz tedavisi mümkün olabilmektedir 

Kök Hücre Tedavisi

Kök hücreler, vücutta farklı dokulara dönüşebilen yenileyici, onarıcı, tedavi edici hücrelerdir. Diz kıkırdak tedavisi için kullanılan kök hücreler genellikle hastanın kendi cilt altı yağ dokusundan elde edilir. Bu yönteme SVF Tedavisi denir.  SVF Tedavisi ile elde edilen kök hücreler eklem içerisindeki hasarlı bölgeye enjekte edilir. Bu yöntem, hasarlı kıkırdak dokusunun onarımını teşvik etmeyi ve eklem içerisindeki reaksiyonu azaltmayı hedefler. Bu yöntem ameliyat gerektirmemesi nedeniyle ameliyatsız diz kireçlenmesi tedavisi olarak adlandırılır. Tedavi sonuçları, hastanın durumuna, kıkırdak hasarının ciddiyetine ve uygulanan tedavi protokolüne bağlı olarak değişebilmekle birlikte iyi seçilmiş vakalarda genellikle son başarılı sonuçlar vermektedir.

Ameliyatsız Diz Tedavisi şu adımları içerir:

Hastanın Değerlendirilmesi: İlk aşama, hastanın sağlık geçmişi ve diz sorunlarının ayrıntılı bir değerlendirmesidir. Uygulanacak tedavi için hastanın uygun olup olmadığı muayene sonrası klinik değerlendirme ile mümkün olabilir.

Kök Hücre Toplanması: Kök hücreler hastanın kendi vücudun genellikle göbek çevresi cilt altı yağ dokusundan elde edilir.

Kök Hücre Hazırlığı: Toplanan kök hücreler genellikle bir işleme işlenir ve hazırlanır. Bu işlem genellikle kök hücreleri ayrıştırmayı, konsantre etmeyi ve enjeksiyona hazırlamayı içerir.

Enjeksiyon: Hazırlanan milyonlarca canlı kök hücreler, genellikle hasarlı diz kıkırdağı bölgesine doğrudan enjekte edilir. Bu, kıkırdağın iyileşme sürecini teşvik etmeyi amaçlar.

Tedavi cerrahi müdahale olmadan yapılabilir, bu nedenle ameliyatsız diz kıkırdak tedavisi olarak adlandırılır. Diz kıkırdağı kök hücre tedavisi, dizdeki kıkırdağın hasarını onarmayı ve iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Ameliyatsız diz tedavisi eklem içerisine enjekte edilen kök hücrelerin kıkırdak hücrelerine dönüşerek onarıma katkıda bulunması amaçlar. Dize kök hücre tedavisi ile aynı zamanda antiinflamatuar etki, yani dokudaki ağrı, şişlik, kızarıklık gibi reaksiyona neden durumlarında giderilmesi beklenir. Bunun yanı sıra, kök hücreler, çevre dokularla etkileşime geçerek çevresel faktörleri değiştirebilir ve bu şekilde iyileşmeyi teşvik edebilir. Bu etkileşim, doku yenilenmesini ve iyileşmeyi desteklemeye yönelik olabilir. Diz kök hücre tedavisi, dizdeki sinir uçlarını etkileyerek ağrıyı azaltmaya yönelik bir etki gösterebilir. Diz için Kök Hücre Tedavisi sonrasında, hastaların ağrıda ve hassasiyette bir azalma beklenir. Diz kıkırdak kök hücre tedavisi hastanın kısa sürede yeniden aktif bir hayata katılmasında ve diz ağrılarının giderilmesini sağlayabilmektedir.

Serviks kanserinde tarama testleri büyük önem taşıyor Serviks kanserinde tarama testleri büyük önem taşıyor

Kıkırdak hasarı ve yaralanması olan eklemlerde kök hücre tedavisi ameliyat ya da protez gerektirmeden son derece başarılı sonuçlar verebiliyor. Ameliyatsız diz kıkırdak kök hücre tedavisi, kıkırdak hasarı, menisküs yırtığı-yaralanması olan, ciddi ağrılı ve fonksiyon kısıtlaması olan eklemlerde kıkırdak hasarının ilerlemesini durdurmak, yeni kıkırdak dokusu oluşumunu sağlamak, eklemlerde oluşan hasarı onarıp, tedavi etmek üzere kullanılan bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Ameliyatsız, protez gerektirmeden kök hücre tedavisi ile diz eklemi kireçlenmesinde kıkırdak dokusunda oluşan hasarı gidermek mümkün olabilmektedir. Diz protezi yerine kök hücre tedavisi diz eklemindeki kıkırdak hasarını gidermek için ameliyatsız diz sıvı kaybı tedavisi yöntemi olarak hastanın kendi yağ dokusundan elde edilen kendi kök hücreleri ile uygulanmaktadır. Ameliyatsız diz sıvı kaybı tedavisi olarak öne çıkan SVF Tedavisi günümüzde artık diz kireçlenmelerinde çok sıklıkla kullanılmaktadır.

Diz Kök Hücre Tedavisi eklem kireçlenmesinin, kıkırdak ve menisküs hasarlarının tedavisinde güvenli olduğunu ve eklem kıkırdağındaki doku kalitesi açısından olumlu sonuçlar verdiği bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. 

Kök Hücre ile Eklem Tedavisi ile diz, kalça, omuz eklemi kireçlenmes(osteoartrit, artroz), kıkırdak hasarı, zedelenmesi, aşınması, kıkırdak yenilenmesi ve tamiri, eklem hasarı, eklem yaralanması, diz ağrıları, spor yaralanmaları, menisküs, ligament yırtığı, bağ yırtılması ve yaralanması, tendon hasarı, femur başı avasküler nekrozu başarı ile tedavi edilebilmektedir. Kök hücre ile diz kireçlenmesi tedavisi ile ağrıları giderip, daha aktif bir yaşam kalitesine ve hareket serbestliğine kavuşabilmek mümkün olabilmektedir.