Eskişehir Gastronomi Derneği başkanı Murat Arnik meslek trendlerinin 2024 yılı itibarı ile değiştiğini vurgulayarak profesyonel  aşçılığın en  çok kazandıran meslekler listesinde yer aldığını belirtti.

Çok kazandıran mesleklerde taşlar yerinden oynamaya başladı. Artık yüksek maaş alan doktor ve beyaz yaka yöneticilerin yerini Mutfakta iyi eğitim almış el becericisi üstün olan aynı zamanda kendini sosyal becerileri yetişmiş gastronomi alanındaki  profesyonel şef aşçı ustalarımız yer almaktadır.

Eskişehir'in zengin mutfak kültürünü korumak ve tanıtmak amacıyla yakın zamanda kurulan Eskişehir Gastronomi Derneği, sektördeki bütün paydaşlarını bir araya getirdiğini ve gastronomi sektörünü tek çatı altında topladığını belirterek yurt içi ve yurt dışından gelen yoğun aşçı taleplerine yetişemiyoruz dedi.

"Her gün televizyon ekranlarda arz-ı endam eden programlar sayesinde aşçılık mesleği popüliterisini arttırdı" dedi."Türkiye'den Avrupa'ya ve Ortadoğu ülkelerinden gelen talepleri göz önüne aldığımızda gastronomi sektörümüzden nitelikli  aşçı ihraç ediyoruz."

GASTRONOMİ BÖLÜMLERİ  REVAÇTA

Bilişim, halkla ilişkiler ve reklam sektörünün hızlı bir dönem yaşadığı günümüzde yeni trend mesleklerin revaşta olmasını fark eden  Milli Eğitim ve Üniversiteler Gastronomi alanlarında her geçen gün daha fazla yatırım yaparak yeni  bölümler açmaya devam ediyor.

"Aşçılar çalıştıkları otellerde genel müdürlerden sonra en yüksek ücreti alıyor.

Usta şeflerin milyon dolar kazandıklarını ve Türkiye'den yurtdışına aşçı gönderdiğimizi belirten Arnik, şu ifadelerle devam etti; "Aşçılık, anne mesleği olmaktan çoktan çıktı. Artık usta şefler birer darphane gibi para basıyor. Dünyanın en ünlü mutfak sanatçıları sadece yemek yaparak yılda milyonlarca dolar kazanıyor.

Otellerde ya da restoranlarda farkına bile varmadığımız bu profesyonel şeflerimiz ortalama  60 bin TL - 175 bin TL, Almanya'da aşçı maaşları ortalama 2000 Euro-3000 Euro, Amerika'da aşçı maaşları 2500 Dolar-3500 Dolar, Dubai'de aşçı maaşları ise 5000 AED-15000 AED arasında değişiyor."

Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik, aşçı maaşlarının doktor maaşlarını geçtiğini ve genç neslin mutfak sektörüne kaydığını belirtti. Artık aşçılar, çalıştıkları otellerde genel müdürlerden sonra en yüksek ücreti alıyor.

Türkiye ve Çin'in stratejik ortaklığı Beylikova'dan yükselecek Türkiye ve Çin'in stratejik ortaklığı Beylikova'dan yükselecek

Son yıllarda gençlerin de popüler meslek seçimlerinden biri. İyi bir şef ve aşçı olmak isteyen gençler, üniversitelerin ‘gastronomi’ bölümlerinde eğitim görmek için birbirleriyle yarışıyorlar.