Gündem

Bizleri derinden üzdü

Abone Ol

Eskişehir Bor Platformu Sözcüsü  Umut Rallas Eti Maden'in 89. kuruluş yıl dönümü nedeniyle şu açıklamayı yaptı; “14 Haziran, ülkemizin bor madeni alanında dünya liderliğine adım attığı, Eti Maden'in 89. kuruluş yıl dönümünü kutladığımız bir gündü. Ancak, maalesef bu yıl, sadece Enerji Bakanlığı, Eti Maden, Türkiye Varlık Fonu ve Eskişehir Bor Platformu olarak bizler bu anlamlı günü hatırlayarak kutlama mesajı yayınladık.

1935 yılında Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle “Ülkemizin yer altı kaynaklarını işletmek ve değerlendirmek üzere, sanayimizin ihtiyacı olan madenleri, hammaddeleri, enerjiyi üretmek ve her nevi banka muamelelerini yapmak” amacıyla Etibank kuruldu. Bugünkü adıyla Eti Maden, ülkemizin maden kaynaklarını verimli bir şekilde kullanma ve dünya pazarlarına sunma görevini üstlenmiştir.

Bor, sadece ülkemizin yer altı kaynakları arasında değil, aynı zamanda dünya ekonomisinde ve teknolojisinde de stratejik bir öneme sahiptir. Savunma sanayiinden enerji sektörüne, tarımdan sağlığa kadar birçok alanda kritik öneme sahip olan bor, geleceğin temiz enerji kaynağı olarak da ön plana çıkmaktadır. Borun bu denli önemli olduğu bir dönemde, bu değerli kaynağın öncüsü olan Eti Maden'in kuruluş yıl dönümünün geniş kitlelerce hatırlanmamış olması bizleri derinden üzmüştür.

Eskişehir Bor Platformu olarak, bordan katma değeri yüksek uç ürünlerin geliştirilmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. 1935 yılında Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle, yer altı kaynaklarımızı milli değerlere dönüştürmek amacıyla kurulan Eti Maden’in ürettiği madenlerin katma değerli ürünlere dönüşmesinin, Atatürk’ün mirasına sahip çıkarak Türk Gençliği olarak vazifemiz olduğu bilincindeyiz. Eskişehir Bor Platformu, tamamen bu vazife bilincinde, kamuoyu, sanayi ve akademi arasında kolaylaştırıcı bir platform, bir köprü görevini üstlenmiş durumdadır. Yaptığımız araştırmalar ve projelerle, borun endüstride ve günlük yaşamda daha etkin kullanımını sağlamayı amaçlıyoruz. Ülkemizin bu stratejik madeni daha verimli ve yenilikçi alanlarda kullanabilmesi için çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz.

Bor madeninin işlenmesi ve uluslararası alanda hak ettiği yeri bulması için gece gündüz çalışan, milli servetimize sahip çıkan Eti Maden’in 89 yıllık başarı hikayesinin görmezden gelinmesi, bu alanda çalışan binlerce emekçinin de hakkını teslim etmemek demektir. Borun ve Eti Maden'in önemini vurgulamak, ülkemizin her bir ferdinin görevi olmalıdır.

Eskişehir Bor Platformu olarak, borun ülkemiz ve dünya için ne denli değerli olduğunu hatırlatıyor, tüm ilgili kurum ve kuruluşları bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Gelin, milli değerlerimize sahip çıkalım ve borun stratejik önemini hep birlikte daha gür bir sesle duyuralım.

Eti Maden'in 89. kuruluş yıl dönümü kutlu olsun. Gelecekte daha nice başarılı yıllara”