Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi, ESÇEVDER’i Ziyaret Etti

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi, İstanbul Kartal’dan başlattığı ve Adana İncirlik’teki NATO üssünde sonlanacak olan yürüyüşü kapsamında Eskişehir’e ulaştı. Bugün şehirde bulunan Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği’ni (ESÇEVDER) ziyaret eden heyet, ülkenin en önemli gündem maddelerinden biri olan çevre katliamlarına dikkat çekti.

Dernek yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, son yıllarda çevre katliamlarının ülke gündemini işgal ettiğine vurgu yapıldı. Kaz Dağları’nda 2019’da başlatılan Kirazlı Altın Madeni Projesi, 2023’te Muğla Milas’a bağlı Akbelen’de linyit madeni genişleme çalışmaları ve 2024’te Erzincan İliç’teki altın madenciliği projeleri ile ülkenin dört bir yanında yaşanan çevre felaketlerine dikkat çekildi.

ESÇEVDER Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, çevre katliamlarının sadece bu bölgelerle sınırlı olmadığı, Kütahya Murat Dağı’nda ve Eskişehir Alpu Ovası’nda kurulmak istenen kömürlü termik santral projeleri gibi ülke genelinde birçok doğa tahribatı yaşandığı belirtildi. Ayrıca Eskişehir Mihalgazi ilçesine bağlı Alpagut-Atalan bölgesinde Cengiz Holding tarafından gerçekleştirilecek madencilik faaliyetlerinin, ülkenin kaynaklarını yağmalama girişimi olduğu ifade edildi.

Açıklamada, doğal kaynakların ve madenlerin sadece ülke, halk ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarına hizmet etmesi gerektiği, bu kaynakların bilimsel yöntemlerle ve devlet eliyle kullanılmasının zorunluluk olduğu vurgulandı. ESÇEVDER, çevrecilik anlayışını kapitalizm ve emperyalizm eleştirisinden arındırılmış bir yaklaşımla değerlendiren tüm girişimlere karşı olduklarını belirtti.

“Kaynaklar, Bir Avuç Şirkete Tahsis Ediliyor”

Dernek yönetimi, ülkenin zengin kaynaklarının bir avuç şirketin çıkarına tahsis edilerek, doğanın acımasızca sömürüldüğünü belirtti. ESÇEVDER, bu süreçlerin "sömürge madenciliği" ile ülkenin doğasının vahşice katledilmesine neden olduğunu dile getirdi. Açıklamada, madenlerin kamulaştırılması ve devlet eliyle işletilmesinin, kapitalist ve emperyalist yağmalardan kurtulmanın tek yolu olduğu savunuldu.

Teşekkür Mesajı

Serkan Can Zengin'den çevre yolu için öneri Serkan Can Zengin'den çevre yolu için öneri

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi üyelerinin gerçekleştirdiği ziyaretten büyük onur duyduklarını belirten ESÇEVDER Yönetim Kurulu, ziyaretin, çevre mücadelesindeki ortak değerleri paylaşan iki yapı arasında dayanışma örneği olduğunu ifade etti. Yapılan açıklamada, “Emperyalizme ve sömürü düzenine karşıtlığımızla, laik, bağımsız ve egemen bir ülke özleminde ortaklaştığımız Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi’ne şeref verici ziyaretleri için teşekkür ediyoruz” denildi.

ESÇEVDER'in açıklaması, çevreye ve doğal kaynaklara yönelik tehditlere karşı verdikleri mücadelenin devam edeceği mesajıyla sona erdi.