Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Yeşildal, Narin Güran’ın vahşi bir cinayete kurban gitmesi ve Türkiye’de artan çocuk istismarı vakalarına dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Yeşildal, toplumu derinden sarsan bu tür olaylara karşı mücadelelerinin kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.

Yeşildal, konuşmasına “Bugün burada, 22 yılın sonunda bizi yüreğimizden vuran, kabul edilemez bir vahşet için toplandık. Narin’imizi kaybettik. Narin için günlerce ağlayan, mezarına notlar bırakan, onu tanımasa da yüreğinde hisseden 7’den 70’e tüm kadınların başı sağ olsun” diyerek başladı. Narin Güran cinayetinin toplumda büyük bir yara açtığını belirten Yeşildal, çocuklara yönelik istismarın ve kadın cinayetlerinin yalnızca bireysel olaylar olmadığını, sistematik bir sorun olarak ele alınması gerektiğini dile getirdi.

“Bu Vahşetin Gelişini Gördük”

Sibel Yeşildal, çocuk istismarına karşı yeterli önlemlerin alınmamasının bu vahşetin temel sebebi olduğunu vurguladı. “‘Bir kereden bir şey olmaz’ ya da ‘küçüğün rızası var’ gibi söylemlerle çocuk istismarının küçümsendiği bir noktaya geldik. Bu zihniyet, Narin Güran ve birçok masum çocuğun hayatını kaybetmesine yol açtı” dedi. Yeşildal, yıllardır kayıp çocuklara ilişkin verilerin gizlendiğini ve çocuk istismarı ile ilgili dosyaların kapalı tutulduğunu da belirtti. Bu duruma tepkisini “Biz sizin yerinize de UTANIYORUZ!” diyerek dile getirdi.

Çocuk İstismarındaki Korkutucu Rakamlar

Adalet Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre, Türkiye’de çocuk istismarı suçundan açılan dava sayısının 31 bin 216 olduğunu belirten Yeşildal, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine dayanarak, 2008-2016 yılları arasında 104 bin 531 çocuğun kaybolduğunu açıkladı. Ancak son 8 yıldır kayıp çocuklara ilişkin herhangi bir verinin paylaşılmadığına dikkat çekti. Yeşildal, “Narin’imiz 19 gün sonra bulundu, ancak yetkililer bu süre zarfında doğru adımlar atmadı ve sessiz kaldı. Bu kabul edilemez” diyerek tepkisini ortaya koydu.

Mandacı, "İdam yasasını meclise getirin" Mandacı, "İdam yasasını meclise getirin"

“Çocukların Canı Üzerinden Siyaset Yapılamaz”

Yeşildal, çocuk istismarı gibi ciddi konuların siyasete alet edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Çocukların canı üzerinden siyaset olmaz! Canın ve vicdanın siyaseti olmaz!” dedi. Yeşildal, çocukları korumak adına acilen önlemler alınması gerektiğini ve bu konuda toplumsal bir bilinç oluşturulması gerektiğini söyledi.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun Yeniden Uygulanmalı

Sibel Yeşildal, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin kadın cinayetlerinin ve çocuk istismarlarının artmasında önemli bir rol oynadığını belirtti. CHP olarak iktidara geldiklerinde İstanbul Sözleşmesi’ni tekrar yürürlüğe koyacaklarını ve 6284 sayılı kanunu gerektiği gibi uygulayacaklarını ifade eden Yeşildal, “Çocuklarımızın ve kadınlarımızın hayatını korumak için elimizden geleni yapacağız. Bu bizim topluma karşı en büyük sorumluluğumuz” dedi.

“Sıla Bebeğin Yaşadığı Kabusu Unutmayacağız”

Tekirdağ’da yaşanan ve 2 yaşındaki Sıla bebeğin öz annesi ve üvey babası tarafından istismara uğraması olayına da değinen Yeşildal, “Sıla bebek yalnızca 2 yaşında, yaşadığı bu kabus hepimizi derinden etkiledi. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için tüm gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi.

“Faillerin En Ağır Cezayı Alması İçin Mücadelemiz Sürecek”

Sibel Yeşildal, açıklamasının sonunda CHP Kadın Kolları olarak Genel Başkan Asu Kaya önderliğinde tüm çocuk istismarı ve kadın cinayeti davalarını sonuna kadar takip edeceklerini vurguladı. “Bu karanlık ve vahşi zihniyeti durdurmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Çocuklarımızı hayattan koparan faillerin en ağır cezaları alması için çalışacağız” diyerek kamuoyuna kararlılık mesajı verdi.