Mihalgazi ilçesinin sahip olduğu doğal kaynaklara yeterince sahip çıkılmadığını ifade eden Yurtman, şunları söyledi: “Mihalgazi ve civarı su, orman, tarım, hayvancılık ve seracılık bakımından oldukça zengin, mikro klima iklimine sahip ve yılda 2- 4 kez ürün alma sansına sahip olmasından dolayı ayrı bir öneme sahip. Türkiye’nin yüzde 20 sebze gereksinimini karşılamakta ve bölgeden Sakarya Nehri de geçmektedir. Buraları Türkiye ve Eskişehir için çok büyük öneme sahip bölgelerin başında gelmektedir. Peki bizler bu değerlerimize ne kadar sahip çıkabiliyoruz? Tarım, orman ve su kaynaklarımız özelleştirilerek veya maden sahalarına terk edilerek Türkiye’nin geleceği ipotek altına alınmaktadır. Eskişehir Tepebaşı Mihalgazi Atalan, Alpagut Altın-Gümüş maden ocağı projesi Cengiz holdinge bağlı Eti Bakır A.Ş. yerel seçimlerden önce ÇED sürecini başlattı fakat seçimler nedeniyle geri çekti. Bayramdan sonra tekrar gündeme getireceği kesin.”
Eskişehir Tepebaşı Alpu Kömürlü Termik Santrali’nde, Sivrihisar / Kaymaz 3. Siyanürlü Atık Barajı’nda olduğu gibi “Eskişehir Kıymetlidir Platformu” ile birlikte mücadele ederek Kömürlü Termik Santrali’nin kurulmasına engel olduklarını hatırlatan Yurtman, şöyle konuştu: “Nasıl 3. Siyanürlü Atık Barajı’nı yaptırmadıysak Cengiz Holding’in bu maden aramasını da durduracağız. Bu bölge deki tıpkı Erzincan İliç gibi tepe de ve Sakarya nehrine çok yakın konumda olup, ayrıca İliç maden sahasından 4- 5 kat daha büyük olduğundan burada maden açılması durumunda yöre bütün özelliklerini kaybederek Sakarya nehrinin siyanür ile kirlenmesine ve üretilebilen ürünlerin satılamamasına sebep olacaktır.”
Doğasına, doğal değerlerine, toprağına, ormanına, suyuna sahip çıkmaya çalışan gönüllü kuruluşlar olarak 5 Haziran Çevre Günü’nde bir kez daha seslerini duyurmak istediklerini aktana Sadık Yurtman, “Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER ) olarak var gücümüzle çevremiz için mücadele edeceğimizi tüm kamuoyuna açıklamaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.