CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, ürünlerini artan maliyetlerin çok altında satmak zorunda bırakılan ve emeklerinin karşılığını alamayan domates üreticilerini dinledi. Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç’ı da ziyaret eden Süllü, “Ülkede,halinden memnun olan tek bir çiftçi bırakılmadı. Üretici maliyetler altında eziliyor. Tarladan, seralardan toplanan domates, maliyetinin yarısını bile karşılamıyorsa, dünyada en yüksek gıda enflasyonu bizim ülkemizdeyse bugünümüz ve geleceğimiz AKP eliyle tehlikeye atılmaktadır” dedi.

TARIMI BİTİRMEYE KARARLI BİR İKTİDAR ÜLKEYİ YÖNETİYOR

Mihalgazi’de seraları ziyaret eden Süllü,iktidarın politikasıyla çiftçi, ürününü maliyetinin altında satmaya mecbur bırakılırken, tüketicilere ürünlerin almakta zorlandığı fiyatlarla ulaştığını dile getirdi. Yıllardır zor durumdaki üretici için, bu yıl tablonun daha ağırlaştığınıbelirtenSüllü, iktidarın tutarsız politikalarıyla Türkiye’nin dört bir yanındaiktidara seslerini duyurmaya çalışan çiftçilerle birlikte,Eskişehir’deki domates üreticileri için de bıçağın kemiğe dayandığını söyledi. Süllü, “Eskiden çiftçi bir üründen zarar ediyorsa diğer bir üründen kâr ederek üretime devam ediyordu. Bu yıl ise çiftçi ne üretse zarar ediyor; ürünleri tarlada kalıyor. Sadece domates üreticisi değil, biber, kavun karpuz üreticisi de ürününü tarlada çürümeye terk ediyor” dedi.

“MALİYETİN ALTINDA ZARAR”

Alpu Ovası’nda tehlike çanları Alpu Ovası’nda tehlike çanları

Süllü’nüngörüştüğü üreticilerise “35 liraya domatesin çimini alıyoruz. İlacıdır, gübresidir, naylonudur; 35 lira da öyle maliyeti oluyor. İşçilik de cabası. Maliyetin altında tarladan satış yapınca zarar büyük.” İlçedeki seraların çoğunun boş olduğunu ya da ürünlerin toplanmadığını gördüklerini belirten Süllü, en ucuz domatesin kilosunun 25, 35 lira olduğunu, marketlerde, manavda kilosunun 60, 70 liralara çıktığını, domates krizi ile kışın salça fiyatlarının da iyice artacağınıifade ederek,üreticinin zarar etmesinin tüketiciye de yansımasına değindi.

ÜRETİCİYİGÖRMEZDEN GELMENİN MALİYETİ AĞIR

Süllü’nün ziyaret ettiği Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç ise “Tarlada domates 7, 8 lira. Eylül’de ürün bollaşınca daha da düşer.Fiyat işçiliği ancak, kurtarıyor. Fide, ilaç, tohum, gübre hepsi büyük maliyet Küresel ısınma,susuzluk var. Virüs hastalıkları artıyor. Bu yıl, Eskişehir’de üretilen ürünlerin yüzde 60’ı tarlada kalacak. Üretici büyük sıkıntıda. Türkiye genelinde tarımda acilen bir planlamaya ihtiyaç var.” dedi.

Tutarlı bir tarım politikası olmamasının, üreticiye de tüketiciye de maliyetinin ağır olduğunu vurgulayan Süllü,“İktidarının duymadığıçiftçimiz, sesini duyurmak için, traktörleriyle yollara düşmüş. Maliyeti karşılamayan ürünler, tarlada çürümeye bırakılmış; vatandaş ise raflarda ürünlere ulaşamıyor; beslenemiyor.” dedi.Süllü, iktidara, üreticilerin seslerini duyması ve acilen tarım konusunda gerekli adımları atması çağrısında bulundu.