Tüm Emekliler Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı yazdı…

Emeklilerin yaşam koşulları her geçen gün daha fazla kötüleşmektedir. Artık emekliler açlıkla mücadele etmektedirler. Yaşamlarını sürdürebilmeleri için yüzde 70'e yakını ikinci bir işte çalışıyorlar veya iş arıyorlar. Siyasi iktidarın 2008 yılında güya Sosyal Güvenlik Reformu amacıyla çıkardığı 5510 sayılı kanunla her gün sürekli yoksullaşarak bu günlere geldik. Eğer o yasa çıkarılmamış olsaydı, hiçbir artış olmadan bugün en düşük emekli maaşı 35 bin-60 bin lira olacaktı.

Yargı, SGK ve Maliye'de örgütlü kısa adı BES olan (Büro Emekçileri Sendikası) BESAR'ın son Ağustos ayı verilerine göre açlık sınırı 26 bin 832 lira. Yoksulluk sınırı 73 bin 462 lira. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 31 bin 133 lira. Bu koşullarda 12 bin 500 lira emekli maaşıyla bırakın insanca yaşamı, karnını bile doyuramaz. Bu durum 17 bin 2 lira maaşla çalışan asgari ücretli içinde aynı. Emekli maaşı açlık sınırının yarısı bile değil. Bu durum böyle devam edemez ve etmemelidir. Tüm emekli, dul, yetim, engelli ve asgari ücretle çalışanların insanca yaşam hakkı var. Yıllarca peşin peşin ödediğimiz vergi ve primlerimizin karşılığını istiyoruz.

Öğrencilerle yeşil ulaşımın yolculuğu Öğrencilerle yeşil ulaşımın yolculuğu

Cumhurbaşkanı başta olmak üzere ülkemiz yönetenlere bir kere daha çağrıda bulunuyoruz:

  1. 2008 YILINDA YÜRÜRLÜĞE KONULAN 5510 SAYILI YASA DERHAL İPTAL EDİLMELİDİR.

  2. İNTİBAK YASASI DERHAL ÇIKARILMALIDIR.

  3. MAAŞ GÜNCELLEME KATSAYISI ve MAAŞ BAĞLAMA ORANI YENİDEN DÜZENLENMELİDİR.

  4. EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI, YENİ İŞE GİREN MEMUR MAAŞINA EŞİTLENMELİ ve 35 BİN LİRA OLMALIDIR. ARDINDAN YOKSULLUK SINIRI ÜZERİNE ÇIKARILMASI İÇİN YASAL DÜZENLEME YAPILMALIDIR.

  5. MEMURLARA VERİLEN SEYYANEN ARTIŞ, AYRIM YAPILMADAN BÜTÜN EMEKLİLEREDE VERİLMELİDİR.

  6. EK 3600 GÖSTERGE TÜM MEMUR EMEKLİLERİNEDE VERİLMELİDİR.

  7. HER TÜRLÜ SAĞLIK HİZMETİNE ULAŞIM KOLAY ve TAMAMEN ÜCRETSİZ OLMALIDIR.

  8. EMEKLİLERE VERİLEN BAYRAM İKRAMİYESİ YILDA DÖRT KEZ OLMALI ve ENAZ ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE YÜSELTİLMELİDİR.

  9. İMZALANAN ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER ESAS ALINARAK, TOPLU SÖZLEŞMELİ SENDİKA HAKKIMIZ YASALLAŞMALIDIR.

Tüm Emeklilerin Sendikası olarak, herkes için adaletli gelir dağılımı istiyoruz. Bunun için alanlardayız ve bunun mücadele ediyoruz. Siyasi iktidar, sendikal haklarımızı istediği kadar engellemek istesin, kesinlikle bizler kazanacağız. Çünkü; verdiğimiz mücadele, adaletli gelir dağılımı, insanca yaşam haklarımız ve taleplerimiz mücadelesidir