Eskişehir'in en büyük spor kompleksi açıldı Eskişehir'in en büyük spor kompleksi açıldı


Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir İl Kadın Kolları, soyadı düzenlemesinin 9. Yargı paketinden çıkarılması konusunun değerlendirileceği bilgisi üzerine sonrası basın açıklaması düzenledi. 
9. yargı paketinde yer alan soyadı düzenlemesine ilişkin Bakanlık bünyesinde yeniden bir değerlendirme yapılacak olması üzerine CHP Eskişehir İl Kadın Kolları, düzenledikleri yürüyüş sonrası Hamamyolu Yediler parkında basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına İl Başkanı Talat Yalaz ve Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar da katılarak destek verdi. 
“Soyadı düzenlemeleri çağ dışı”
Açıklamayı gerçekleştiren İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Yeşildal, “Bilindiği üzere Evlenen kadının kocasının soyadını alacağını öngören Türk medeni kanunun 187. hükmü, 22 Şubat 2023 tarihinde Anayasa Mahkemesince, Anayasanın 10. Maddesine aykırı bularak iptal edilmiştir. 28 Nisan 2023’te Resmî Gazete’de yayımlanan iptal kararı, 9 ay sonra yürürlüğe girmiştir. Kadının evlilik ve boşanma sonrası soy adına ilişkin düzenlemelerin çağ dışı kaldığı günümüzde uluslararası hukuk sistemlerinde, aile soyadını birlikte seçme hakkı, eşlere birlikte tanınırken, ülkemizde kadın, babanın soyadından kocanın soyadına geçmek zorunda bırakılmak istenmektedir.” ifadelerini kullandı. 
“Esas konuşulması gereken kadına şiddet ve cinayettir”
Soyadı tartışmaların gölgesinde kalan ve esas konuşulması gereken konunun kadına şiddet ve kadın cinayetleri olduğunu belirten Yeşildal, “İstanbul Sözleşmesi Kendi alanında altın standart niteliğinde olan bir sözleşme olup kadınların can simididir. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz ve Sözleşme’nin yeniden yürürlüğe konulması taleplerimizi buradan da tekrar ifade ediyoruz. Türkiye kadın hareketinin ve bizlerin çokça altını çizdiği gibi; şeffaf ve hesap verilebilirliğe dayalı bir veri akışı bulunmamaktadır ancak kadın cinayetleri her geçen gün daha da artmaktadır, kadın cinayetlerinin azaldığı tek yıl İstanbul Sözleşmesi’ne imzanın atıldığı 2011 yılı olduğu verilerle ortadadır. Kadın cinayetleri sayısındaki bu artışı durdurmak için gerek 6284 sayılı Kanunu gerekse İstanbul Sözleşmesini uygulamak yerine, kadının soyadı üzerinden gündem yaratılmaya çalışılması kabul edilemez.” dedi.