Eskişehir Kent Konseyi bünyesinde oluşturulan Eskişehir Kıymetlidir Platformu tarafından yapılan basın açıklaması Sıcak Sular Binası’nda gerçekleştirildi. Platform adına konuşan Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Siyanürlü Altın Gümüş Maden Ocağı, Cevher Zenginleştirme ve Hazır Beton Tesisi ve Su Temin Göleti Projesi’ne kesinlikle karşı olduklarını belirtti. Eskişehir Kıymetlidir Platformu adına konuşan Nuray Akçasoy Eti Bakır A.Ş tarafından Alpagut ve Atalan mahallelerinde yapılması planlanan projeyi eleştirdi. Akçasoy, “Projenin yapılacağı Sakarya Vadisi ülkemizin narenciye ihtiyacının yüzde 20’sini, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerimizin sebze ihtiyacının ise yüzde 90'ını karşılamaktadır” ifadelerini kullandı. Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerinde ve mahallelerinde seracılığın gelişmesi için yeni teşvikler yapılırken bu projenin hem Sakarya Nehri'ni hem de bölgedeki tarımsal üretimi bitireceğine dikkat çeken Akçasoy, bu projenin 723 futbol sahası büyüklüğünde orman alanının yok olmasına neden olacağını belirtti.


ESKİŞEHİR KIYMETLİDİR PLATFORMU PROJEYE NEDEN KARŞI? 

Orman ve üretim alanlarının önemine dikkat çeken Nuray Akçasoy, “Ormanlar yok edildiğinde, tarım üretimi bittiğinde, nehirler kurulduğunda, karnımızı altın ya da gümüş yiyerek doyurmayacağız. O nedenle doğayı, çevreyi ve toprağı gözümüz gibi korumalıyız. Güzel şehrimizi savunmaktan da asla vazgeçmeyeceğiz.” dedi. Akçasoy, projenin zararlarına ve projeye neden karşı olduklarına değinerek, şunları söyledi: “Proje kapsamında açık ocak işletmeciliği ile patlatma yapılarak maden çıkarılacaktır bu patlatmayla oluşacak çatlakların içerisine dolacak olan zararlı ağır metaller bölgedeki içme ve kullanma sularına karışacak yeraltı ve yerüstü sularına zarar verecektir. Çıkarılacak cevher yığın ilçi yöntemiyle siyanür kullanılarak işlenip üretim gerçekleştirilecektir. Yapılacak olan atık havuzunun doğal afetler sebebiyle kontrol altına alınamayarak taşması veya çökmesi durumunda bölgedeki bitki örtüsü, hayvanlar, mahsuller, su varlıkları ve insanlar yıllarca telafisi mümkün olmayan bir zehirlenmeye maruz kalacaklardır.” 

DAHA ÖNCE DE ALPU İÇİN MÜCADELE VERİLMİŞTİ

Nuray Akçasoy, 1 yıl önce Alpu Kömürlü Termik Santral kurulumunda verdikleri toplumsal ve hukuksal mücadeleyi hatırlatarak aynı mücadeleyi Sakarya Vadisi’ni korumak için de göstereceklerini ifade etti. Akçasoy, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Proje ÇED alanı 7 milyon metre kare alan, orman mera ve tapulu şahıs arazilerinden oluşmaktadır. Proje ömrü 20 yıldır ancak maden şirketi yeni rezerv tespit edildiği halde bu sürenin arttırabileceğini beyan etmektedir. Proje alanı içerisinde sadece maden faaliyetleri için yer altı ve yer üstü suları kullanılarak gölet yapılacak olup bu gölet sebebiyle kısıtlı su kaynaklarımız yok olacaktır projenin gerçekleşmesi halinde bölgenin su ihtiyacını karşılayan Eskişehir Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü’ne ait kaynak ve ishale hakları projeye kuş uçuşu yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan termal turizm bölgesinin su rezervleri mutlaka zarar görecektir.”

Eskişehir’deki o olaya Özdağ’dan sert tepki Eskişehir’deki o olaya Özdağ’dan sert tepki

PLATFORMDA KİMLER VAR

Eskişehir Kıymetlidir Platformu  çatısı altında şu kuruluşlar yer aldı: Kent konseyleri, sivil toplum kuruluşları, Eskişehir Barosu, Tema Vakfı Eskişehir İl Temsilciliği, akademik meslek odaları, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi ve Odunpazarı Belediyesi.