Cayma hakkı yazılı şekilde bildirilmeli
İnternet alışverişlerinde 14 gün içerisinde hiçbir ceza ödemeden cayma hakkı olduğunu söyleyen Özalp, son günlerde taksitli satışlarla ilgili şikayetler almaya başladıklarını dile getirdi. Özalp, “Tüketicilerimiz mal alımlarında satıcı ile tüketici arasında yapılan bir sözleşme var. Mutlaka bu sözleşme yapılmalı ve bir nüshası tüketiciye verilmeli. Tüketicimiz taksitle almış olduğu ürünleri 7 gün içerisinde hiçbir şart gözetmeksizin cayma hakkına sahiptir. Bu 7 gün malı aldığı gün başladığı gibi malı almadan da tüketici cayma hakkını kullanabilir. Ancak tüketicilerimiz şöyle bir yanılgıya düşüyor, cayma haklarını mutlaka ilgili firmaya yazılı şekilde bildirmeleri gerekiyor. Sözlü gidiyor tüketiciler malı almaktan caydıklarını dile getiriyor ancak o şekilde geçersiz oluyor. Tüketici malı aldı 7. Günü caydı ancak malı da 7 gün içerisinde iade etmek zorunda karşı tarafa. Eğer iade etmezse caymış saymıyor kanun.” dedi.
Güvenilir sitelerden alışveriş yapın
Güvenilir internet sitelerinden alışveriş yapmanın önemine vurgu yapan Özalp, “Artık her şeyimizi internet üzerinden aldığımız için bu konuda mağduriyetler şikayetler çok artmış durumda. Tüketici haklıyken haksız duruma düşebiliyor. Sosyal medyadan yaptıkları alışverişlere mutlaka dikkat etmeleri lazım. Çünkü karşınızdaki firma mı değil mi bilmiyoruz. Güvenilir internet satış sitelerinden alışveriş yapmalı, sözleşme almalılar ve tüketiciler mesafeli satış sözleşmesini, taksitli satış yapılacaksa sözleşmeleri incelerse daha fazla bilgi sahibi olacaklardır.” şeklinde konuştu.
İnternet alışverişlerinde şikayetler artıyor
Son yıllarda internet üzerinden alışverişlerin arttığını belirten Tüketici Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sülahi Özalp, internet alışverişlerinden yana tüketicilerden çok sayıda şikâyet geldiğini söyledi.
Bunlar da ilginizi çekebilir