“Fiyatlar uçtu, satışlar durdu”
Gayrimenkul Danışmanı Kasım Karakaş, son bir ayda konut fiyatlarında yaşanan sert yükselişi eleştirdi. Artışların sahada satışları neredeyse sıfırladığını belirten Karakaş, döviz kuru ve maliyet gerekçesiyle yapılan zamların inandırıcılığını sorguladı.
“Fiyatlar yükseldikçe satışlar durma noktasına geliyor. Birçok meslektaşım bu kışı tek ev satamadan geçirdi.”
“Kredi çekip ev almak hayal”
Konut kredilerine başvuran vatandaşların yüksek faiz oranları nedeniyle ev sahibi olamadığını belirten Karakaş, ipotekli satışların 2025 Şubat ayında sadece 328 adet olduğunu vurguladı.
“1800’den fazla konut satışı yapıldığı gözüküyor ama tapu devirleri de buna dahil. Gerçek tablo ipotekli satışlarla görülür.”
İmar ve arsa sorunu çözülmeli
Karakaş, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
-
Belediyelerin imar sınırlarını artırması
-
Yeni arsa üretiminin teşvik edilmesi
-
Faiz oranlarının düşürülmesi
-
“Konut üretimi artmazsa, fiyatlar da düşmez. Vatandaş ev hayali kuramıyor. Sektör çözüm üretmeye hazır ama sistem destek vermeli.”