Tepebaşı iki elin sesi var çocuk korosu için kayıtlar başladı Tepebaşı iki elin sesi var çocuk korosu için kayıtlar başladı


Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu 9. yargı paketindeki soyadı düzenlemesine ilişkin Eskişehir Barosu Hizmet Binası fuaye alanında basın açıklaması düzenledi. 
Kanun teklifi temel haklara aykırı
Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu adına konuşan Funda Güney Kökçınar, “9. Yargı Paketi olarak bilinen kanun teklifi, TBMM gündemine sunuldu. Teklif içerisinde, Anayasa Mahkemesinin 22.02.2023 tarihli kararı ile eşitlik ilkesine aykırı olması nedeni ile iptal edilen, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun “Kadının soyadı” başlıklı 187. maddesi de bulunmaktadır. Kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda 12.07.2024 tarihinde kabul edildi. Hukuka, cinsiyet temelli eşitlik ilkesine ve temel haklara aykırı olan ve bizler için ‘kazanılmış hak’ olarak kabul edilen soyadı hakkımıza ilişkin yapılan bu kanun teklifini kesinlikle kabul etmiyoruz.” dedi. 
Anayasa ve Uluslararası sözleşmelere karşı geliniyor
İktidarın ilk hedefinin yine kadınlar olduğunu söyleyen Funda Güney Kökçınar, “Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), kadın-erkek soyadı eşitliğini sağlamak amacıyla vermiş olduğu karar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ile de örtüşmektedir. Bununla birlikte, iktidar partisinin TBMM’ye sunduğu ve TBMM adalet komisyonu tarafından kabul edilen yasa teklifi, cinsiyet temelli farklı işleyişi devam ettirerek Anayasa Mahkemesi’nin kararına ve uluslararası sözleşmelere açıkça aykırıdır. İktidar tarafından, kadın-erkek soyadı konusunda da kadın eşitliğinin bilinci olarak sağlanmasına izin verilmeyerek aile içi eşitliğe zarar verilmektedir. Kadınların medeni birer varlık ve eşit birer vatandaş olarak toplumsal hayatta yer alabilmeleri için en temel haklardan biri kendi soyadını kullanabilme hakkının ellerinden alınması kabul edilemez.” diyerek tepkisini dile getirdi.
Kazanılmış hakkımız gasp ediliyor
Funda Güney Kökçınar sözlerine şu şekilde devam etti; “Kazanımlarımızdan asla vazgeçmiyoruz, kadının soyadı konusunda eşitlik sağlanıncaya, kadınlar evlenmeden önceki soyadlarını davalarla açmak zorunda kalmaksızın tek başına kullanabilme hakkını elde edinceye kadar yürüteceğimiz mücadelemizi Eskişehir Kadın Hakları Komisyonu olarak tüm kadınlarla birlikte kamuoyuna bildiriyoruz. Kadınları, TBMM’deki tüm siyasi partileri, baroları, sivil toplum kuruluşlarını, kazanılmış bir hakkı gasp eden yeni yasal düzenlemeye karşı tepki göstermeye çağırıyoruz.”