Eğitim

Kadın öğretmenler süt iznini kullanabilmeli

Eğitim Bir Sen Eskişehir Kadın Kolları, kadın öğretmenlerin süt izinlerini kullanmalarında yaşanan sorunların giderilmesini istedi.

Abone Ol

Eğitim Bir Sen Eskişehir Kadın Kolları Başkanı Şerife Bilik tarafından yapılan açıklamada; “Süt iznini fiilen kullanamayan kadın öğretmenlerin doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ay boyunca isteklerine bağlı olarak ikametgahlarına yakın ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarında ve/veya il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde geçici görevlendirmeleri sağlanmalıdır." şeklinde konuştu. 

Başkan Şerife Bilik'İn açıklamasının devamı şöyle:

Bilindiği üzere Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Kadın Komisyonları olarak bizler sahada, çalışan kadınların yaşadığı sorunlar, bu sorunlarla başa çıkma yöntemleri ve çözümler üretmek adına pek çok çalışmalar yapmaktayız. Çalışan kadının çalışma ortamında huzurlu olabilmesi, evine ve çocuklarına daha huzurlu bir yaşam sunabilmesi ile, topluma daha sağlıklı bireyler yetiştirebilmek doğru orantılıdır. Özellikle yeni doğum yapmış kadın memurlara, doğum izinleri, süt izinleri ve kreş imkanları sunulması konularını önemsiyoruz.

Kadın memurun doğum ve süt izinleri 657 sayılı kanunun maddelerinde düzenlenmiş olup, Kanunun 104/ D maddesinde: 'Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde 3 saat, ikinci altı ayda günde 1,5 saat süt izni verilir. Süt izni hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır' ibaresi yer almaktadır.

Ancak köy öğretmenleri başta olmak üzere görev yaptığı eğitim kurumu ile ikametgahı arasındaki uzun mesafe nedeniyle bu izni kullanamayan ve sınıfının fiili ihtiyaçları sebebiyle süt iznini kullanmaya pek de bir şans bulamayan köy öğretmenlerinin süt iznini fiilen kullanamadıkları görülmektedir.

Bu durum kamu işvereninin tek taraflı tasarrufuyla belirlenen çalışma yeri, süresi ve çalışma şartlarından kaynaklanan durumlar nedeniyle kanuni bir hakkın fiilen kullanılmasının engellenmesine neden olmaktadır.

Bu minvalde Eğitim Bir-Sen Genel Merkezimizin Milli Eğitim Bakanlığı’na yaptığı yazılı başvuruya köy öğretmenleri ve sınıf öğretmenleri başta olmak üzere mesafe ve çalışma şartları nedeniyle süt iznini fiilen kullanamayan kadın öğretmenlerin doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ay boyunca isteklerine bağlı olarak ikametgahlarına yakın ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarında ve/veya il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde geçici görevlendirmeleri hususunda düzenleme yapılması istenmiştir.

Memurların özlük hakları ile ilgili örgütlü mücadelemiz bugün olduğu gibi yarın da devam edecektir.