Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) okullarda düzenlenen seminer ve programlarda Diyanet İşleri Başkanlığı ve dini vakıflarla iş birliğine gitmesi, Eskişehir’de yeni bir tartışmayı gündeme taşıdı. Eskişehir Eğitim-Sen Şube Başkanı Özkan Demirkol, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, MEB’in bu uygulamalarla eğitimin laiklik ilkesinden uzaklaştırıldığını belirtti.

Sivrihisar Eğitim Vakfı'ndan Eğitime Destek Atağı Sivrihisar Eğitim Vakfı'ndan Eğitime Destek Atağı

Son olarak, Eskişehir Valiliği'nin oluruyla İl Müftülüğü, okullarda öğrenci velilerine yönelik “Aile Ahlakı” semineri düzenlemek için Milli Eğitim Müdürlüğüne resmi bir yazı gönderdi. Bu kapsamda belirlenen üç okulda, “Çocuğumuzun Sağlıklı Kimlik Gelişimini Nasıl Destekleyebiliriz?” başlığıyla yapılacak programa veliler davet edildi. Başlangıçta zorunlu olarak duyurulan katılımın, velilerden gelen tepkiler üzerine isteğe bağlı hale getirildiği belirtildi.

Demirkol, yapılan bu tür protokollerin laik eğitim anlayışına zarar verdiğini ve bu tür eğitimlerin dini içeriklerle şekillendirildiğini savundu. Açıklamada, rehber öğretmenler ve çocuk gelişim uzmanlarının yerine diyanet personelinin görevlendirilmesinin pedagojik açıdan uygun olmadığını vurgulayan Demirkol, “Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim işlerini bu ve benzer protokollerle Diyanet İşleri Başkanlığı’na mı devrediyor?” diye sordu.

Eğitim-Sen olarak bilimsel, demokratik ve laik eğitimi savunmaya devam edeceklerini belirten Demirkol, dini vakıf ve derneklerle yapılan protokollerin iptal edilmesi ve eğitimin öğretmenlere bırakılması çağrısında bulundu. Eğitim-Sen, ortak bir iradeyle oluşturulacak bilimsel ve akılcı bir eğitim müfredatının uygulanması gerektiğini ifade ederek, bu konuda sendikalar, akademisyenler, eğitim uzmanları ve tüm paydaşların katılımıyla bir çözüm bulunmasını talep etti.