Kaynaklar, Bir Avuç Şirkete Tahsis Ediliyor Kaynaklar, Bir Avuç Şirkete Tahsis Ediliyor

Kocaoğlu, geçtiğimiz günlerde Ankara’da konuya yönelik önemli bir toplantı yapıldığını ve toplantı neticesinde kuryelik sektöründe vergi ile ilgili düzenlemeler getirileceği bilgisini paylaştı. Kocaoğlu, “Günümüz itibariyle Türkiye’de 1 milyonun üzerinde esnaf kurye bulunmakta. Bunların yüzde 90’dan fazlası esnaf kurye olarak çalışmakta ve haliyle vergiden kaçırmak için naylon fatura yani sahte fatura dediğimiz şekilde çalışmaktadır. Kuryeler aylık minimum 40 bin lira ila 80 bin lira hatta 100 bin lirayı bulan hak ediş faturaları keserler çalıştığı şirketlere, haliyle bu gelire de bir gider gösterilmesi gerek ama hiç kimse KDV ödemek yerine ödememeyi tercih ediyor. Sahte şirketlerden yüzde 20 KDV ödemek yerine yüzde 3 ile sahte fatura kestirerek bu açığı kapatıp KDV’den kaçıyorlar.” açıklamasını yaptı. 
“DEVLET 3 YILDIR SOYULMAKTADIR”
Sektörün büyümesi sayesinde birçok sahte fatura kesen paravan şirketin ortaya çıktığını söyleyen Kocaoğlu, bu durumun pandemiden itibaren sürdüğünü belirtti. Kocaoğlu, “Devlet büyük bir oranda pandemiyle birlikte 3 yıllık bir zamandan beri soyulmaktadır. Bu konu büyük bir tehlike arz etmektedir. Gelir vergisinden, KDV’den kaçınmak için şu an kuryelerin büyük bir çoğunluğu sahte fatura ile iş döndürmektedir. Bu da aleni devletten hırsızlıktır. Bir an önce bunun önüne geçilmesi, devletin zarara uğratılmaması gerekmektedir.” şeklinde konuştu. 
“HAZİNEDEN ÇOK BÜYÜK RAKAMLAR ÇALINDI”
Kocaoğlu, “Birçok işi bilmeyen kurye sosyal medyada lanse edildiği gibi çok kazandıkları belirtilerek bu sektöre çekilmiş durumda. Çoğu da bilinçsizce bu sektöre girerler. Para kazanacaklarının ümidiyle gelirden giderden bihaber bu sektöre girerler. Tabi ki daha sonradan da işlerin öyle olmadığını anlarlar ama bu kazancı da kazarak, çalışarak değil KDV’nin üstünden gelir sağlamaya çalışarak ceplerini doldurur.” dedi. Bakanlıkların konuya yönelik düzenleme yapacağını söyleyen Kocaoğlu, “İlk önce bir cezai işlem uygulanacak devlet böyle bir kanunsuzluğu kabul edemez. Türkiye’deki milyona yakın kuryenin ceza yeme durumu var tabi ki. Kestiği fatura başına cezalandırılacak çok kişi var çünkü meblağ çok büyük. Dediğim gibi milyon kadar kurye varsa ve aylık bunların 50 bin ile 80 bin arası KDV kaçırdığını düşünürsek çok büyük rakamlar şu an için devletten, hazineden çalınmış durumdadır.” ifadelerini kullandı. 
“YÜZDE 10’LUK BİR KESİM LEGAL ÇALIŞIYOR”
Legal çalışan çok az bir kesim olduğunu belirten Kocaoğlu, bu yüzde 10’luk kesimin de durumlardan şikayetçi olduğunu söyledi. Kocaoğlu, “Birileri legal çalışıp nizami bir şekilde KDV’sini öderken, diğerleri bunu umursamayıp devleti de yok sayıp böyle illegal işlere giriyorsa nizami çalışan kişi için problem olmaz. Legal çalışan arkadaşlarımız şöyle düşünüyorlar ‘ben neden gelir vergimi KDV’mi nizami bir şekilde öderken böyle olaylara neden dur denilmiyor, önemsenmiyor’ gibi düşünceleri oluyor.” dedi.