Sivrihisar’ın yöresel kıyafeti Sarka, NTV ekranlarında izleyici ile buluşacak. Kreatif, cesur ve vizyoner kişiliği ile Anadolu kültürünü dünya modasına taşımayı başaran, Türk moda tarihinin öncülerinden Dilek Hanif, “Halkın Sanatı” isimli programda Sivrihisar Sarkasını anlatacak…
Sivrihisar’a özgü unutulmaya yüz tutmuş değerlerin gelecek nesillere aktarım çalışmaları kapsamında Sivrihisar Belediyesi tarafından coğrafi işareti alınan Sivrihisar Sarkası, dünyaca ünlü moda tasarımcılarının gözdesi oldu. Osmanlı ve Türk motiflerine tasarımlarında sık sık yer veren, Haute Couture defileleri ile adını moda dünyasında sıkça duyuran Dilek Hanif sunuculuğunu yaptığı “Halkın Sanatı” isimli programda, işçiliği ve kullanılan tekniği ile dikkat çeken Sivrihisar Sarkasını ele aldı. Sivrihisar’da Sarka ile ilgilenen ve Sarka yapımını meslek edinen kişiler ile röportaj yapan Hanif, sarkanın elde işlenen ve elde dikilen bir kıyafet olmasına oldukça şaşırdı.
Sivrihisar Sarkasının, yöresel geleneğin vazgeçilmez bir parçası olduğuna dikkat çeken Sivrihisar sakini Reyhan Oygur “Sivrihisar’da her kız gelin olurken Sarkası ile gelin olur. Sarka düğünü yapılacak genç kızlarımızın çeyizinde muhakkak bulunur. Kızlarımız giydikleri yöresel kıyafetleri ile evli-bekar olarak ayırt edilir. Yeni gelin ya da daha önceden evlenmiş olanlar Sarka ile uzun entari dediğimiz yöresel kıyafeti giyerler. Bekarlar ise Sarka altına şalvar giyerler. Özellikle bu gelenek kına gecelerinde hâlâ sürdürülüyor.” dedi.
Sivrihisar Sarkasını dikmeyi babasından öğrenen 80 yıllık Sarka ustası Kamil Yılmaz Baykal ilerlemiş yaşına rağmen geleneksel kına gecesi giysisi üretmeye devam ediyor. Baykal “Sarkaların orijinali hakiki gümüşten yapılır. Sarka elde işlenen bir kıyafet olduğu için yapımı oldukça uzun sürüyor. Sarka bizler için aynı milli kıyafet gibi düğünlerimizin vazgeçilmez bir parçası.” şeklinde konuştu.
Sivrihisar’ın yöresel değerlerine önem veren Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü “Bugüne kadar aralarında Sivrihisar Sarkasının da olduğu Sivrihisarımıza özgü değerlerimizin 9’nu coğrafi işaret alarak tescillemiş olduk. Bizler, unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Yerel kültürümüze dair değerlerimizi coğrafi işaret ile tescilleme çalışmalarımız devam edecektir.” dedi.
Moda Tasarımcılarının Gözdesi : Sivrihisar Sarkası
Bunlar da ilginizi çekebilir