CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Bakan Uraloğlu’na, “Bu bütçede çok dinlediniz benden! Eskişehir’in ölüm yolları! Her seferinde Cumhurbaşkanı tarafından,Bakanlar tarafından, miletvekilleritarafından yapacağız deniliyor ama bir türlü yapılmıyor! Afyon tarafı çift gidiş, çift geliş Eskişehir il sınırına gelince sanki düşman yolu gibi ölüm yoluna dönüyor! Aynı şekilde  Alpu yolu, kaplumbağa hızıyla gidiyor! Kaç yılda bitecek, bu konuda bir rakam verebilecek misiniz?” diye sordu. Bakan UraloğluÇakırözer’e, “Eskişehir-Kırka-Seyitgaziyolununihalesini yaptık ve bu sezonla beraber inşallah çalışmalara başlayacağız” dedi.

Çakırözer, Eskişehir’in çevre yolu sorununu da gündeme getirerek, “Artık Eskişehir'i es geçmeyin” eleştirilerini yaptı.

“10 BİN İMZA TOPLADIK!”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde Bakan Abdülkadir Uraloğlu’na Eskişehir’deki ölüm yollarının ne zaman bitirileceğini sordu.

Çakırözer şunları söyledi:

“Kırka-Seyitgazi-Afyon kara yolunu Eskişehirlilerin yaptırması için benim Afyon milletvekili mi olmam lazım? İşte milletvekillerimiz burada ‘Şunu yaptınız, bunu yaptınız’ diye teşekkür ede ede bitiremedi. Bakın ölüm yolu denildi buna, Kırka-Seyitgazi- Afyon kara yoluna. Her seferinde Cumhurbaşkanı, bakanlar, AKP milletvekilleri tarafından ‘Yapacağız, edeceğiz’ deniliyor ama olmadı. 10 bin imza toplandı, 10 bin imza! Meclis’e geldik, bakanlara verdik maalesef yapılmadı. İşin üzücü yanı ise Afyon'dan yola çıktığınızda, çift gidiş çift geliş, Eskişehir il sınırına geldiğinizde sanki bir düşman memleketine gitmişiz gibi ölüm yoluna dönüyor.Kimsenin umurunda değil. Bunun tamamlanması lazım”

ÇEVRE YOLU TEPKİSİ: “ESKİŞEHİR’İ CEZALANDIRMAKTAN VAZGEÇİN”

Çakırözer, Eskişehir’in çevre yolu sorununa da dikkat çekerek, “Eskişehirliler ve Eskişehir'den geçenler eğer sabah saatlerinde, akşam saatlerinde geçiyorlarsa saatlerce o yolda bekliyorlar. Adı çevre yolu ama inanın çevre yoluyla alakası yok. Bizim kuzey çevre yolu, güney çevre yolu konusunda ne yapılacak? Eskişehirlileri ve sadece Eskişehirlileri değil, oradan geçen tüm Bursalısını, Ankaralısını cezalandırmaktan, ölüm yollarına mahkûm etmekten vazgeçin diyoruz” dedi.

“MEVLANA’YA ULAŞTIK, YUNUS EMRE’YE ULAŞAMADIK”

Konya Hızlı Tren Hattı açılışında iktidarın ‘Yunus ile Mevlana'yı birbirine kavuşturuyoruz’ açıklamalarını hatırlatan Çakırözer,Mihallıççık’ta Yunus Emre’nin kabrinin bulunduğu Yunus Emre Mahallesi’nde hızlı tren ile ulaşımın sağlanması için de çağrıda bulundu.

Çakırözer, şu açıklamayı yaptı:

Siyasi nedenlerle okula, çocuğa, eğitime düşmanlık eder mi? Siyasi nedenlerle okula, çocuğa, eğitime düşmanlık eder mi?

“Konya Hızlı Tren Hattı açılışında iktidarın ‘Yunus ile Mevlana'yı birbirine kavuşturuyoruz’ dendi ama insanımız Mevlana'ya ulaştı, Yunus Emre'ye ulaşamadı. Türk-İslam tasavvufunun, Anadolu irfanın aydınlanmasının en önemli manevi değerlerinden olan, ayrıca Türk dili ve edebiyatının var olmasına en büyük etkenlerden olan Yunus Emre'nin kabrinin olduğu Mihalıççık ilçemizin Yunus Emre Mahallesi Ankara'ya sadece 150 kilometre mesafede olmasına ve içinden hızlı tren hattı geçmesine rağmen ulaşım imkânına sahip değildir. Bu nedenle, başta Ankara, İstanbul ve Konya olmak üzere milyonlarca vatandaşımız toplu taşımayla ulaşım imkânı olmadığından bu mübarek zatı ziyaret etme imkânı bulamamaktadır. Yunus Emre Mahallemizde hızlı tren için yapılan platformun işlevsel hâle getirilerek durak olarak kullanılmasıyla hem Mihalıççık'ımıza ulaşım kolaylaşacak hem de Yunus Emre'nin kabrine ziyaret imkânı doğacaktır.”

“DAR GELİRLİYE TRENE BİNMEK DE LÜKS!”

Görüşmelerdeki bir başka tartışma konusu ise yüsek hızlı tren bilet ücretlerindeki fahiş artış oldu. 1 Ocak itibariyle tren biletlerinde yüzde 140 zam yapıldığını söyleyen Çakırözer, öğrenciye, dar gelirliye trene binmenin lüks hale geldiğini belirterek, “ 1 Ocak’ta, bu yılın başında 95 lira olan Eskişehir-Ankara tren bileti, eylül ayında 225 lira oldu. Bakın daha on bir ay ve yüzde 140 zam. Öğrenciye, emekliye, emekçiye, dar gelirliye trene binmek lüks hâle geldi” dedi.

“HARAÇ DÜZENİNE SON VERİN”

Çakırözer, trenlerde yolcu valizlerinden alınan yüksek ücretleri de ‘insafsızlık’ diyerek eleştirdi. Çakırözer, “Öğrenciler, aileler, perişan durumda. Bunu trene binen arkadaşlarımın hepsi biliyor. Genç bilet 195 lira deniyor, 100 lira valiz ücreti alınıyor, eğer 2 tane valiz varsa 350 lira alınıyor. Bu insafsızlıktır, bu haraç düzenidir, buna derhâl son verilmesi gerekmektedir” çağrısını yaptı.

“DEMİRYOLLARINI ÖZELLEŞTİRMEYİN”

Demiryollarının özelleştirileceği yönündeki açıklamalar ile Esikşehirlilerin kaygılarını da Bakan Uraloğlu’nun gündemine getiren Çakırözer,  “Demiryollarının topyekûn bir hâlde serbestleştirme adıyla özelleştirme kapsamına alacağına dair iddialar demiryolu kenti Eskişehir'de ve inanıyorum ki birçok demir yolcu arasında büyük kaygı yaratmış durumda. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları bir anonim şirkete dönüştürülerek hem çalışanların iş güvencesi riske atılacak hem de diğer kurumlarda olduğu gibi bu güzide kurumun yok edileceğini, bu yöndeki kaygılar var. 19 temmuz 2023 tarihli toplantıda Demiryollarının özelleştirilmesi konusunun gündeme geldiği iddiaları doğru mudur?” diye sordu.

“ŞİRKETLERLE MÜZAKERE EDİP GARANTİLERİ DÜŞÜRÜN!”

Çakırözer, bütçe görüşmelerinde döviz garantili otoyol ve köprülerden alınan vergilerin döviz cinsinden Türk Lirasına çevrilmesi ve düşürülmesi için Bakan Uraloğlu’na çağradı bulundu. Çakırözer, şu soruları yöneltti:

“Halkımız Çanakkale, Osmangazi, Yavuz Sultan Selim köprülerine artık girmeye korkuyor. Yani başından beri girmeye korkuyor da ne zaman korkmadan girebilecek onu merak ediyoruz. Navigasyonlar insanları sürekli pahalı köprü ve otoyollara yönlendiriyor, vatandaşları yönlendirmesi için buralarla anlaşma mı yaptınız,merak ediyoruz? Bütçenin belini büken, ‘Emekliye, dar gelirliye kaynak yok’ deyip milyarlarca dolar akıttığınız bu kamu-özel iş birliği projelerine verdiğiniz garantileri düşürmeyi planlıyor musunuz? Geçmediği köprüye, tünele, otoyola, gitmediği havalimanına, tren garına, tüketmediği elektriğe milyarlarca dolar ödemek zorunda kalan vatandaşı Portekiz modeliyle bu projelerden kurtarmayı düşünüyor musunuz? Yani, yeniden şirketlerle müzakere ederek öncelikle tabii, dolar, yabancı para cinsinden Türk liraya çevirerek bunu düşünüyor musunuz?”

“TARİFELİ UÇUŞLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK!”

Çakırözer, Bakan Uraloğlu’ndan şu sorularada yanıt istedi:

 “Başta öğrenciler ve engelliler olmak üzere vatandaşlarımızdan alınan fahiş valiz ücretlerini sona erdirecek misiniz? Eskişehir Güney ve Kuzey Çevre Yolu Projesi ne zaman hayata geçirilmesi planlanmaktadır? Eskişehir'in ölüm yolları Seyitgazi-Alpu-Mihalıççık yolları ne zaman duble yol hâline dönüştürülecektir? Yunusemre Mahalle'mizde YHT istasyonu oluşturulması gündeminizde midir? Sayın Bakan, 343 noktaya uçuş yapmakla övünüyorsunuz ‘57 havalimanımız aktif işliyor’ diyorsunuz, Eskişehir'imize tarifeli uçuşları ne zaman başlatacaksınız?”