Bu makale PDF dosyalarının açılması, düzenlenmesi ve farklı formatlara dönüştürülmesi de dâhil olmak üzere nasıl yönetileceğine ilişkin kapsamlı bir genel bakış sunmakta ve okuyuculara çeşitli cihazlar ve platformlar üzerinden PDF’ler üzerinde çalışmanın temel adımlarını ortaya koymaktadır.

Teknoloji geliştikçe günlük yaşamımızda kullandığımız teknolojik araçlar çeşitleniyor. Geçmişte daktilodan bilgisayara geçiş, çok büyük bir gelişme sayılırken bugün sıradan bir insan bilgisayar, akıllı telefon, tablet, akıllı saat gibi birçok cihazı bir arada kullanıyor. Cihazlar değişse de özellikle bulut teknolojisi sayesinde aynı belgeler aynı anda farklı cihazlara kullanılabilmektedir.

Bu noktada bir belgenin farklı cihazlarda biçim değişikliğine uğramadan kullanılabilmesi önemli hâle gelmektedir. Günümüzde bu ihtiyacı karşılamak için kullanılan PDF (Portable Document Format) dosyaları, farklı cihazlar ve işletim sistemlerinde aynı şekilde görüntülenir. Böylece belge biçimlendirmesi korunur. Bu özelliği sayesinde PDF dosyaları özellikle iş hayatında faturalar, raporlar, sunumlar ve sözleşmeler gibi belgelerin elektronik ortamda yönetimi için ideal bir formattır.

İSO 500 listesindeki firmalarımızı kutluyoruz İSO 500 listesindeki firmalarımızı kutluyoruz

1. PDF dosyaları nasıl açılır?

PDF dosyalarını açmak için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler:

a. Web tarayıcısı kullanmak: Çoğu web tarayıcısı, PDF dosyalarını doğrudan açabilir. PDF dosyasının bulunduğu web sayfasında dosyayı tarayıcıda görüntülemek veya indirmek mümkündür. Ancak tarayıcılar, PDF oluşturma, PDF yapma, PDF üzerine yazı yazma, dosyayı PDF yapma ve PDF’e dönüştürme işlemlerini yapma imkânına sahip değildir. Bu açıdan tarayıcılar PDF dosyaları için çok kullanılışlı değildir.

b. Ofis yazılımı kullanmak: Microsoft Office, LibreOffice gibi bazı ofis yazılımları PDF dosyalarını açabilir. Ancak PDF’lerin düzenlenmesi için ofis yazılımları da yeterli değildir.

c. PDF okuyucu kullanmak: Akıllı telefon, tablet gibi mobil cihazlarda veya bilgisayarlarda PDF dosyalarını açmak için Adobe Acrobat Reader veya alternatif PDF okuyucu uygulamaları kullanılabilir.

PDF okuyucuları, PDF dosyalarını düzenleme konusunda web tarayıcıları ve ofis yazılımlardan çok daha fazla işlem yapma imkânı sunduğu için daha çok tercih edilir. PDF okuyucuları arasında en çok kullanılan Acrobat Reader’ı kullanmak için bilgisayarınıza program indirip, kurulum yapmanız gerekir. Ancak birçok kullanıcı, Acrobat Reader’ın yüksek üyelik ücretleriyle birlikte bilgisayarda ve özellikle mobil cihazlarda çok yer kaplaması ve cihazın performansını etkilemesi gibi bazı sorunlardan yakınıyor.

Bu noktada program indirmeyi gerektirmeyen ve her cihazda hemen kullanabileceğiniz online PDF okuyucuları avantajlı. Örneğin son dönemlerde PDF okuyucuları arasında dikkat çeken yükselişe sahip olan PDF Guru ile istediğiniz cihazda ekstra bir kurulum yapmanıza gerek kalmadan PDF dosyalarını açabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey PDF Guru adresine gidip açılan sayfada cihazınızdaki PDF dosyasını “Dosyalarınızı buraya bırakın” yazısının olduğu alana taşımak veya “+” işaretine tıklayarak cihazınızdaki dosyayı seçmek.

Bu işlemi yaptığınızda dosya cihazınızda açılacak ve sayfalar arasında gezmeye başlayacaksınız. Sayfanın sol tarafında PDF dosyasının sayfalarını küçültülmüş olarak görebilirsiniz. Böylece PDF’de istediğiniz sayfaya hızlıca ulaşabilirsiniz.

PDF içinde bir kelimenin veya cümlenin geçtiği yerleri hızlıca bulmak için üst menüde sağ tarafta yer alan arama çubuğunu kullanabilirsiniz. “Zoom in” ve “Zoom out” butonunu tıklayarak sayfanın görünümünü büyütüp küçültebilirsiniz.

PDF dosyaları nasıl düzenlenir?

PDF okuyucusu yazılımlarla PDF dosyaları sadece okunan belgeler olmaktan çıkıyor ve düzenlenebilir ve yeniden oluşturulabilir belgelere dönüşüyor. Açtığınız bir PDF dosyasında birçok düzenleme yapabilirsiniz. Örneğin PDF Guru’da açtığınız bir PDF dosyasında üst menüde yazılan düzenleme araçları ile yapabileceğiniz bazı işlemler şunlardır:

●        PDF üzerine yazı yazma ve düzeltme notları eklemek

●        Yazılan metni değiştirmek

●        Belgenin seçtiğiniz bir bölümünü silmek

●        Bilgisayar faresini kalem gibi kullanarak işaretlemek ve yazmak

●        PDF’deki bir görseli düzenlemek (küçültmek, büyültmek, kaldırmak …)

●        PDF’ye istediğiniz bir görseli eklemek

●        PDF’de istediğiniz bir satırın üstünü karartmak veya boyayarak vurgulu hâle getirmek

●        PDF’ye üçgen, dörtgen, daire, düz çizgi gibi şekiller eklemek

PDF dosyaları farklı formatlara nasıl dönüştürülür?

PDF dosyalarını Word, EPUB, png, jpg, pptx, excell gibi farklı dosyalara dönüştürerek kaydedebilirsiniz. Bunun için PDF dosyanızı, PDF Guru sayfasına taşıyıp bırakın. Sonra menüden istediğiniz formatı seçerek saniyeler içinde dosyanızın formatını değiştirin.

 

Başka bir formattaki dosyayı PDF’e dönüştürme nasıl yapılır?

Word, excell, EPUB, png, jpg, pptx gibi farklı formatlardaki dosyaları kolayca PDF’e dönüştürebilirsiniz. Üstelik bunun için cihazınıza herhangi bir program yüklemenize gerek yok. Online PDF düzenleyici sayfası girin ve PDF’e dönüştürme alternatiflerinden elinizdeki dosya türünü (Word, EPUB, png, jpg, pptx, excell vb.) birini seçin. Örneğin JPG türündeki bir veya daha fazla dosyanızı seçerek sayfaya yükleyin ve sonra PDF yapma işlemini tamamlayın.

PDF okuyucularla belge güvenliği nasıl sağlanır?

PDF okuyucu yazılımlarla oluşturduğunuz belgenin güvenliğini sağlamak için online imza atabilirsiniz. Ayrıca PDF belgesinin bilginiz ve onayınız dışında değiştirilmesini önlemek için belge içinde şifre oluşturabilirsiniz. Böylece o belgeye ulaşan bir başka kişinin belgede bir değişiklik yapmasını engellersiniz.

PDF Guru’nun sayfasında üst menüde yer alan “Pdf İmzala” butonunu tıklayarak elektronik imzanızı oluşturabilir ve bu imzayı belgede istediğiniz yere yerleştirebilirsiniz. Benzer şekilde güvenlik butonunu kullanarak o belge için bir şifre oluşturabilirsiniz.

PDF okuyucu yazılımların sunduğu diğer imkânlar nelerdir?

PDF okuyucu yazılımlar, yukarıda sayılanlara ek olarak birçok işlevi daha sunabiliyor. Örneğin PDF Guru ile online olarak şu işlemleri de yapabilirsiniz

●        PDF dosyasının boyutunu küçültmek

●        PDF dosyalarını ayırmak

●        Farklı PDF dosyalarını birleştirmek

Sonuç

Hayatımızda her geçen gün daha çok yer kaplayan PDF formatındaki belgeler, farklı cihazlarda bozulmadan görülebilmektedir. PDF okuyucu program ve yazılımların temel işlevi PDF dosyalarının açılması olsa da günümüzde alternatif yazılımlarla PDF dosyalarıyla ilgili her türlü ihtiyacı karşılayacak araçlar geliştirilmiştir. Bu araçlarla PDF oluşturma, PDF üzerine yazı yazma, PDF dosyalarını dönüştürme, farklı formattaki bir dosyayı PDF yapma, ekleme, çıkarma, birleştirme, ayırma, imza atma, şifreleme gibi birçok işlemi yapabilirsiniz. Bu işlemlerin hepsini bir arada kullanıcı dostu bir ara yüzle PDF guruyu inceleyebilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM