Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Hacı Bektaş Veli Kültür Ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Eskişehir Emek Ve Demokrasi Platformu adına Vakıf Başkanı Kamer Ali Durur Sivas Katliamı açıklamasında şunlar söyledi; "Toplumsal hafızamızda önemli bir yer tutan, 1993 yılı 2 Temmuz'da Madımak Oteli'nde gerçekleşen katliamın yıldönümünde, kaybettiğimiz canları anmak için burada toplandık. Bu yaşanan katliam, bir insanlık suçudur ve bu insanlık suçuyla herkesin yüzleşmesi gerekiyor. İnsanlık suçundan zaman aşımı söz konusu olamaz. Toplumsal hafızamız suçluların kim olduğunu, suç ortaklarını ve bu katliamı cezasız bırakanları unutmadı.

"Tekbir ve Allah ü Ekber" naralarıyla "Sivas Aziz Nesin'e mezar olacak", "Kahrolsun laiklik" sloganlarıyla yürüyenleri unutmadık. Madımak Oteli'nin önüne önceden bırakılan taşlarla camları kıran, oteli yakan canileri unutmadık. Madımak Oteli yerine valilik ve çarşıdaki dükkânların güvenliğini sağlamak dışında hiçbir tedbir almayan güvenlik güçlerini ve Madımak Oteli önünde askerlerin geri çekilmesi talimatlarını verenleri unutmadık. Gazete manşetlerinde "Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz" başlıklarını atan ve "Müslüman kamuoyuna" adıyla dağıtılan bildirileri organize edenleri unutmadık.

Sivas'ta katledilen canlarımız yazdıkları kitaplarla, şiirleriyle, çektikleri fotoğraflarla, çizimleriyle, tiyatro oyunlarıyla, besteledikleri ve söyledikleri türkülerle toplumu ve insanlığı daha iyi bir noktaya taşımayı arzulamışlardı.

Kültürel zenginliğimizi dünyaya tanıtacağız Kültürel zenginliğimizi dünyaya tanıtacağız

Bilsinler ki Muhlis Akarsu, Nesimi Çimen, Hasret Gültekin türküleriyle yaşıyor. Bizler yüzyıllardır baskıya ve zulme karşı türkülerimizle, şiirlerimizle çoğalmaya devam ediyoruz. Sivas'ta semah dönen canlarımızı bizden kopardılar. Bilsinler ki bütün evren semah döner. Yaseminlerde açacak Menekşeler de. Şiirlerle anacağız Metin Altıok ve Behçet Aysan'ı. Karikatürleriyle Asaf Koçak'ı. Erdal Ayrancı, Metin Atay, İnci Türk, Muhammer Çiçek'i belgeselle, fotoğrafla, tiyatro oyunlarıyla anacağız. Hollanda'dan Sivas'a gelen Carina Thuijs hep aramızda yaşayacak. Menekşe ve Koray Kaya kardeşler hep çocuk kalacaklar.

1993 Temmuz'un ikisinde yaşanan katliamda sonsuzluğa uğurladığımız canları unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız.

Saraylar saltanatlar çöker,
Kan susar bir gün
Zulüm biter
Menekşeler de açar üstümüzde
Leylaklar da güler
Bugünlerden geriye
Bir yarına gidenler kalır
Bir de yarınlar için direnenler...

Sevgili dostlar, bizler, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği ve Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu olarak, adalet arayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Birlikte güçlü olduğumuzu ve dayanışma içinde olursak geleceğe umutla bakabileceğimizi biliyoruz. Kaybettiğimiz canları anarken, onların bıraktığı mirası yaşatmak ve mücadelelerini sürdürmek bizim en büyük görevimizdir.

Editör: Mustafa YILDIRIM