Doğayla iç içe, yemyeşil ve engebelerle dolu dağları, benzersiz rotaları ve sahil manzaraları ile Türkiye, doğa yürüyüşü meraklıları için adeta bir cennet gibi. Türkiye’deki hiking parkurları özellikle macera severler için en doğru tercihler arasında geliyor.
Karadeniz bölgesinden Akdeniz’e, Doğu Anadolu’dan Ege’ye kadar ülkenin her yerinde keşfedilmeyi bekleyen hiking rotaları mevcut. Bu kadar geniş seçeneğin yanında doğa yürüyüşlerinin de uzun zaman aldığını düşünürsek konaklama için iyi bir planlama yapmanız gerekiyor. Bu noktada Türkiye’nin farklı illerinde kiralama seçenekleri sunan https://rentola.com.tr/ ön plana çıkıyor.
Böylece hiking tutkunları, uzun yürüyüşlerden sonra kendi seçtiği dairelerinde dinlenebiliyor. Üstelik aracısız kiralama ücretleri doğa yürüyüşü meraklılarının ceplerini de yakmıyor. Geriye de Türkiye’nin eşsiz doğal güzelliklerini keşfetmek kalıyor.
Doğa Yürüyüşüne Başlamadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Hiking için en önemli 3 husus doğru parkur, ideal zaman ve uygun ekipmanlardır.
İlk olarak, doğru parkura karar vermelisiniz. Parkur uzunluğu ve engebesi dikkate almanız gereken kriterler. Sonrasında ise seçtiğiniz bölge için ideal zamanı belirlemek. Özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesi için yazın öğle saatlerinde doğa yürüyüşü yapmak sizi zorlayabilir.
İdeal doğa yürüyüşü deneyimi için parkur ve zamana karar verdiniz. Sonrasında yapmanız gereken ise, uygun ekipmanları seçmek.
Su geçirmez ayakkabı veya botlar, su tüketimine bağlı bir su şişesi veya matara, yağmurluk gibi eşyalarınızı taşıyabileceğiniz bir sırt çantası, doğa yürüyüşü için size gerekenlerin başında geliyor.
Türkiye’nin En iyi Doğa Yürüyüşü Rotaları
Doğal ve tarihi güzellikleri ile dikkat çeken Türkiye, yedi coğrafi bölgesinde de doğa yürüyüşü severlere farklı rotalar sunuyor. Hazırlık yaparken, hava şartları ve araziyi de dikkate almalısınız. Her bölgenin kendine has engebesi, iklimi ve parkuru olduğunu unutmayın.
Marmara Bölgesi
Marmara bölgesi için en iyi doğa yürüyüşü parkurları arasında ilk dikkat çeken şehir İstanbul. İstanbul’da Polonezköy Tabiat Parkı, Emirgan Korusu, Belgrad Ormanı gibi alanlar size ideal parkurlar sunuyor.
Bursa’da Soğanlı Botanik Parkı, Gölyazı gibi noktalar doğa yürüyüşü yapmak için oldukça uygun. İstanbul ve Bursa’da, parkurlara ulaşım kolay ve parkur zorluk derecesi yüksek değil.
Çanakkale’de hiking yapmak için Mıhlı ve Gürleyik şelaleleri ilk dikkat çeken noktalar arasında. Ayrıca Çanakkale Şehitliği ve Assos (Behramkale) de iyi bir tercih olabilir.
Balıkesir’de ise Kirazlı Manastırı, Ormanlı Şelalesi, Kaz Dağları sizlere eşsiz doğanın keyfini çıkarabileceğiniz yürüyüş parkurları sunuyor.
Edirne ve Tekirdağ’da ise Mercan Köprüsü, Sazlıdere gibi noktalara ek olarak Yalıköy ve Çilingoz iyi bir tercih olabilir.
Marmara Bölgesindeki parkurlar için rotanızı detaylı olarak incelemeli ve ona göre hazırlık yapmalısınız. Dağlar ve şelaleler sizin için engebeli arazi şartları ve hava sıcaklığı değişimi demek. Buna dikkat ederseniz, hiking etkinliğinden daha iyi keyif alabilirsiniz. En fazla rotanın İstanbul’da olduğunu değerlendirirsek, bu bölgede kiralayacağınız bir ev ile dinlenme sürecini de rahatlıkla yönetebilirsiniz.
Ege Bölgesi
Ege Bölgesi denilince akla ilk gelen kıyı şehirleri İzmir, Muğla ve Aydın. Kütahya ve Afyonkarahisar ise daha iç kesimlerde sizlere pek çok doğa yürüyüşü parkur seçeneği sunuyor.
İzmir’de Değirmendere, Gürlek, Balçova Termal Otel gibi noktalar özellikle temiz hava almak isteyen yürüyüş severler için popüler yerler.
Ege Bölgesi’nin önemli bir kıyı şehri olması ile dikkat çeken Muğla, tarihi güzellikler ile bezenmiş pek çok doğa yürüyüşü noktasını sizlere sunuyor. Likya Yolu ve Ovacık, ilde dikkat çeken noktalar arasında.
Aydın’da Karia Yolu, Tekeler ve Alinda önemli doğa yürüyüşü noktaları arasında geliyor. Özellikle tarihi güzellikleri de keşfetmek için Aydın’da doğa yürüyüşü sizin için oldukça ideal olabilir.
Aslantaş ve Frig Yolu, Afyonkarahisar için önemli noktalar arasında. Kütahya’da ise Domaniç Topuk Yaylası, Sabuncupınar, Yılanlı Vadi en ideal hiking güzergahları arasında yer alıyor.
Eğer doğa yürüyüşü yaparken tarihi mirasları da incelemek istiyorsanız Muğla’dan bir daire kiralamak sizin için oldukça mantıklı olacaktır.
Karadeniz
Yemyeşil doğayı keşfetmek ve bulutların üzerinde bir doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin rotası Kaçkar Dağları. Orta kolay seviyesindeki bu parkurun rakımı 4 bin metreyi buluyor. Rize’den başlayan yolculuğunuzun son durağı Ardeşen. Amasya’da bulunan Hitit Yolu ise daha çok tarih meraklılarına hitap ediyor.
Yaklaşık 300 yıllık Sülüklü Göl, Bolu’da hiking tutkunlarını bekliyor. 1200 metre yüksekliğe varan bu rotada küçük şelalelerin ve çayların yanından geçerek su sesleri eşliğinde doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
İç Anadolu
Nevşehir’de bulunan Ihlara Vadisi, İç Anadolu Bölgesi sınırlarında öne çıkan ve birçok turist tarafından da tercih edilen parkurlar arasında geliyor. Yaklaşık 1 buçuk saatte tamamlayabileceğiniz bu rotanın zorluk seviyesi kolay.
Bir diğer öne çıkan rota ise Güneyköy-Beyyayla yürüyüş parkuru. Eskişehir’de bulunan bu 15 kilometre uzunluğundaki güzergah, hiking severler için iyi bir alternatif. Rota boyunca orman manzaralarının yanında kanyon ve mağaraları da keşfedebilirsiniz. Bu tarz macera içeren parkurları seviyorsanız Eskişehir’de bir ev kiralamanız doğru bir tercih olacaktır.
Doğal ve Tarihi Güzellikleri Hiking ile Keşfedin
Türkiye’nin yedi bölgesi doğa yürüyüşü için size farklı farklı pek çok alan sunuyor. Programınızı yapmadan önce özellikle hava koşullarına, kişisel kondisyonunuza dikkat etmeniz gerekli. Detaylı bir parkur seçiminden sonra, etkinlikten maksimum keyfi alabilirsiniz.
Hiking rotalarının sizlere tarihi güzellikleri de sunduğunu unutmayın. Parkuru belirledikten sonra, merakınız varsa yanınıza kaliteli ve hafif bir fotoğraf makinesi alarak yaşadığınız deneyimleri ölümsüzleştirmelisiniz.
Doğa yürüyüşü için hazırlıklarınız ve araştırmanız tamamsa, Türkiye’nin farklı noktalarındaki parkurların tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Yürüyüşler aynı zamanda yeni arkadaşlar edinmek için de son derece uygun.