Ömer Ulutaş Mizik Evi sahibi Ömer Ulutaş, Saz ustası Ahmet Muhtar Balcı'yı "Ustası Olmayan Usta" belgeseli ile anlattı.

 

1949 doğumlu Seyitgazi Aslanbey'i köyünde doğan, çiftçilik, çobanlık yapan Ahmet Muhtar Balcı daha sonra  Eskişehir'de Elektrik İşletmesine işe girdi. Burada elektrikçiliği öğrenen Ahmet Muhtar Balcı'yı Ömer Ulutaş Müzik Evi sahibi Ömer Ulutaş bağlama yapım ustasının belgeselini çekti.

1994'e kadar TEK'de çalışan Ahmet Muhtar Balcı'nın usta olma hikayesinden bölümler:

"Büyük oğlum müzik öğretmeni Ahmet Balcı, Bursa Uludağ üniversitesinde okuyordu. Emekli olduktan sonra çocuk okutmak zordu. Galericilik yaptım, Bursa'dan, Denizliden İstanbul'dan kazak gibi giysiler getirip sattım. 1997 yılında müzik öğretmeni olarak mezun olan oğlum saz istedi. Ben emekli olduğum için sazı alamam dedim. Ben sana saz yapayım dedim. İstediğin sazı aratmayacak dedim.

Oğlum tamam dedi, boynunu büktü.

Az saz çalıyorum ama marangozluğum yok.

Samsun'da baktım sazlar ucuz, Oradan saz aldım, saz yaptığı ustaya baktım. Orada bir tekne gördüm istedim saz yapacam dedim. Sen bana tarif et Eskişehir'e gidince sazı yapacağım dedim.

Adam güldü. 2 saat boyunca sohbet ettim. Tekne aldım kapak aldım, sap aldım.

Evde hiç malzeme yoktum.

Eskişehir'de 3 ay uğraştım saz çıkardım. Rahmetli Yılmaz Kırmızı bana ilk sazın böyle olursa sen bu işi yaparsın diye teşvik etti.

Benim avantajım bir şeyi bir defa gördüğümde eve geldiğimde aynısını yaparım böyle bir yeteneğim var.

Telleri çekme payını elle kararlama yapıyorlar. Ben bunu düşünden nasıl daha güzel olur diye.

Hem hobi olsun hem de ekonomi anlamda katkı olsun diye başladım. Sonra köye gideyim bahçede uğraşayım diye. Köye geldim bahçe ile fidan ile uğraşıyorum. Tüm malzemeleri buraya getirdim. Ama eş dost rahat bırakmıyorlar, saz falan istiyorlar bizde boş durmuyoruz."